Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 04 mei 2007

KNMG district blijft doorgaan met provoceren

De medisch socioloog en voorvechter van alternatieve behandelwijzen C.W. Aakster gaat in een lezing artsen van district VI (Rotterdam) voorlichten over de vraag ‘Behandelen of niet behandelen’.

Dat er een opstandig KNMG district is dat openlijk flirt met alternatieve behandelwijzen, wisten we al. District VI (regio Rotterdam) van de KNMG heeft tot twee keer toe het Fusion congres georganiseerd dat een samenwerking tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde nastreeft. Op dit congres spraken homeopaten, antroposofen, acupuncturisten, neuraaltherapeuten etc. Het is dus duidelijk een podium voor de alternatievelingen en werd gesponsord door fabrikanten van homeopathische en kruidenmiddeltjes, waaronder VSM en Ortho.

Dat district VI een niet serieus te nemen KNMG-afdeling is, blijkt ook wel uit het feit dat een van de districtsbestuurders, tevens ‘regio-ambassadeur’ voor Zuid-Holland, er wel zeer dubieuze ‘specialisaties’ op na houdt: mevrouw Jans is arts, neuraal- en kleurentherapeut en lid van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Maar ze gaan verder…

Ditmaal organiseert het afvallige district op 9 mei 2007 een lezing met als titel ‘Behandelen of niet behandelen’. Dit lijkt natuurlijk op het eerste gezicht een redelijk onschuldig onderwerp, hoewel het wel vreemd is dat dit onderwerp niet behandeld wordt door een praktiserend arts maar door een socioloog. De spreker is namelijk de ‘beruchte’ medisch socioloog C.W. Aakster, voorvechter van de alternatieve behandelwijzen van het eerste uur. Aakster was in 1982 winnaar van de door de firma Biohorma toegekende dr. Alfred Vogelprijs. Samen met dhr. van Wijk is hij redacteur van het boek Integrale Geneeskunde. Verder is hij erelid van de Artsenvereniging tot Bevordering van de Natuurgeneeskunde (ABNG). Of hij met ‘niet behandelen’ de homeopathie bedoelt, is niet bekend.

Recent is duidelijk geworden dat de KNMG haar standpunt met betrekking tot alternatieve behandelwijzen onder de loep wil nemen. Heel veel artsen zijn het niet eens met het huidige standpunt dat alternatieve behandelwijzen alleen door artsen zouden mogen worden toegepast. Het hoofdbestuur van de KNMG kan dan meteen de positie van het ‘kwakzalvende’ District VI meenemen in haar overwegingen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 oktober 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed, is veroordeeld / Britse natuurgenezeres verliest bevoegdheid.

artikelen - 22 oktober 2024

Fleur Agema, de minister van Volksgezondheid, gelooft in de kwakzalverijmethode NEI.

artikelen - 13 oktober 2024

Op zaterdag 5 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema 'Wie beschermt de patiënt?' Bekijk de video’s van de lezingen hier: