Kwakgeloof: Nederland aan het tarwegras, tegen kanker
Heel Nederland moet aan het tarwegras, in de vorm van pillen en van een gemalen, drinkbare groene drab. Dit is de vurige wens van Marlyse Moerel, een plantgelovige in Amsterdam. Zij gelooft dat tarwegras kanker voorkomt en, als je reeds kanker hebt, kankercellen uit het lichaam verwijdert. Moerel, eens juriste, heeft haar grasgeloof opgedaan in […]
Heel Nederland moet aan het tarwegras, in de vorm van pillen en van een gemalen, drinkbare groene drab. Dit is de vurige wens van Marlyse Moerel, een plantgelovige in Amsterdam. Zij gelooft dat tarwegras kanker voorkomt en, als je reeds kanker hebt, kankercellen uit het lichaam verwijdert. Moerel, eens juriste, heeft haar grasgeloof opgedaan in het Hippocrates Health Institute in West Palm Beach, in het tropische zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Ze ‘studeerde’ daar drie maanden en is nu gecertificeerd “health educator” van dit kwakzalverinstituut, dat inmiddels ook hier radeloze kankerpatiënten ronselt voor een zinloze sapjesbehandeling van tienduizenden euro’s in de VS.
Het instituut haalde half november het wereldnieuws toen een Canadese rechter een Indianenmoeder in het gelijk stelde. De moeder gaf, na een driewekelijkse behandeling van haar 11-jarige dochtertje in Florida (kosten 18.000 dollar), de voorkeur aan het tarwegrasdieet boven voortzetting van een chemokuur, zoals was geadviseerd door behandelende artsen van het McMaster Children’s Hospital in Hamilton (staat Ontario). De artsen daagden de moeder – tevergeefs – voor de rechter om tijdelijke uitzetting uit de ouderlijke macht te kunnen regelen. Een traditionele voeding moet echter ruim baan krijgen, zo oordeelde de Canadese rechter, zonder in detail uit zoeken welke medische onzin er in Florida wordt verkocht.
De rechter had beter op de website van de Amsterdamse Maryse Moerel kunnen kijken. Daar beschrijft deze zen/yoga/tarwegras-gelovige dit merkwaardige kankerdieet, een dieet waar voedingsexperts spontaan de kriebels van krijgen. We lezen: ‘Mensen met kanker raden we aan om onmiddellijk een sapcentrifuge te kopen om sap te maken van groenten (paprika, venkel, komkommer, selderij, tomaat, citroen (eh???, red.) In geval van kanker geen fruitsappen en ook zoete groentes zoals biet en wortel moet U vermijden. Iedere vorm van suiker, ook de van nature voorkomende suikers in zoete groenten, fruit, honing en gedroogd fruit, voeden de kanker. Kanker gebruikt alle vormen van suiker om zichzelf te vermenigvuldigen. Dat is wetenschappelijk vastgesteld door het Hippocrates Health Institute’, schrijft Moerel. ‘Uit onderzoek onder duizenden patiënten is gebleken dat kankerpatiënten, die zich geheel onthouden van alle suikers, tot een factor tien maal zo snel genezen als patiënten die nog bijvoorbeeld fruit eten. Ook bepaalde kankervormen die vroeger niet genazen, blijken toch te kunnen genezen zodra de patiënt 100 procent suikervrij gaat’, belooft Moerel, op gezag van het instituut in Florida.
Over tarwegras schrijft de Amsterdamse superfoodgelovige de volgende ontboezeming: ?Daarin zit chlorofyl met dezelfde moleculaire structuur als hemoglobine. Chlorofyl verhoogt de productie van hemoglobine waardoor meer zuurstof door het lichaam wordt getransporteerd. Zuurstof is als het ware de kogel die de kankercel vernietigd.? Een basale uitleg van deze zin ontbreekt. We lezen verder in haar schrijfsels: ?Ga 100 procent rauw en plantaardig. Stop met dierlijke eiwitten en vetten. Eet geen fruit en langzame suikers zoals in brood, pasta, rijst en aardappelen.’
Het zijn adviezen die geen enkele wetenschappelijke basis hebben. Het is de hoogste tijd dat juriste Moerel, ook gek op groen algenspul, nog eens het biologielesje opzoekt over koolhydraten en suikers. Daarin staan vermoedelijk nog wat verrassende weetjes voor haar.
Een eenvoudige zoektocht in PubMed, het databestand met artikelen die ertoe doen, leert dat behandelaars van het instituut in Florida nog nooit een deuk in een pakje wetenschappelijke boter hebben geslagen. De oprichters/eigenaren van het instituut, de Amerikaanse arts Brian Clement en zijn vrouw Anna Maria Clement, hebben geen enkele publicatie op hun naam staan. Ze werken sinds 1980 bij het instituut en hebben dus tijd genoeg gehad om een onderzoekje te doen, zou je zeggen. De zoekmachine van PubMed kent echter ook het instituut en zijn tarwegrasdieet niet. Er zijn geen wetenschappelijke klinische onderzoeken met patiënten waarover het instituut in een serieus tijdschrift heeft gepubliceerd. Het instituut en types als Maryse Moerel uit Amsterdam verkondigen dat die onderzoeken er wel zijn. De enige conclusie die te trekken is: ze verkopen onzin en ook nog eens aan kankerpatiënten die in hun uitzichtloze ellende kritiekloos bereid zijn elke strohalm aan te grijpen.
Hoe de Amsterdamse, tevens eigenares van kunstgalerie Spirit, deze onzin verkoopt, is te zien in een kritiekloze tv-reportage van de Boeddhistische Omroep (BOS) in 2013. In de 60 minuten durende reportage is te zien hoe Moerel en haar gezin hun sapjes bij elkaar centrifugeren, de hele dag door. Een cameraploeg liet zich naar het zonnige Florida lokken, waar de ?spirituele leraar? Moerel kritiekloos allerlei curieuze teksten mocht debiteren, zoals ?kankerpatiënten die hier tarwegras krijgen, genezen natuurlijk niet binnen drie weken; ze krijgen een lifestyle aangeleerd om de kans op genezing groter te maken.?
Moerel wil de Nederlandse gezondheidszorg reorganiseren. Er moeten 25 vitaliteitshuizen komen met tarwegras op het hoofdmenu, vindt ze. Een plan hiervoor heeft ze ingediend bij minister Edith Schippers. Deze heeft echter nog niet gereageerd.
De juriste handelt zelf in onder meer tarwegras en algen. Verder ronselt ze, zoals gezegd, klanten voor het instituut in Florida. Op een van haar websites lezen we: ‘U kunt een verblijf van drie weken of langer boeken in het Hippocrates Health Institute. Wij helpen u met het boeken.’ Haar ronselactie heeft succes, is te lezen in een reclamekrantje van het gezondheidscentrum Zorg Boxmeer, waar een inzamelingsactie wordt gehouden voor een veertigjarige kankerpatiënte die haar nog enige hoop heeft gevestigd op het Amerikaanse Hipprocrates Health Institute. In het krantje lezen we dat ‘het instituut behoort tot de meest innovatieve gezondheidsinstituten ter wereld en dat het in de afgelopen tachtig jaar meermaals wetenschappelijk heeft aangetoond dat kanker met de behandelmethode van Hippocrates is te genezen’, zo schrijft Zorg Boxmeer op instigatie van Moerel. Een in het leven geroepen stichting in Boxmeer probeert ‘minimaal 75.000 euro’ bij elkaar te sprokkelen omdat ‘Nederlandse verzekeraars niet bereid zijn deze behandeling in Florida te vergoeden’, lezen we.
Naschrift
3 maart 2015
Amerikaanse
justitie pakt Hippocrates Institute aan
Tarwegrasgoeroe Brian Clement, directeur
van het Hippocrates Institute in Florida, heeft de Amerikaanse justitie en
gezondheidsautoriteiten achter zich aan gekregen. Clement is geen arts en mag
dus geen medische handelingen verrichten, zo luidt de aanklacht. Het Florida
Department of Health heeft Clement een brief geschreven met de eis te stoppen
met medische handelingen omdat hij niet bevoegd is.
Hij doet deze handelingen wel. Ook kocht Clement zijn doctors-diploma (PhD) op een universiteitje op het Caraïbische
mini-eiland Montserrat, zonder daar enige intellectuele prestatie voor te
hebben geleverd. Het instituut staat bekend als diplomadrukker.
In het instituut van Clement, met
tientallen tijdelijk inwonende patiënten, blijkt er maar één persoon te zijn met
een opleiding die medische handelingen zou mogen verrichten. Dat is de arts Paul(son)
Kotturan. Hij voert in het instituut kwakbehandelingen uit zoals thermografie,
detoxen, bioresonantie en chelatietherapie.
Canadese journalisten hebben de Amerikaanse
justitie op het spoor gezet van Brian Clement, die sinds 1980 met zijn vrouw Anna
Maria Clement (met ook een gekochte doctors-titel), eigenaar is van het Hippocrates Institute. De
Canadese pers lichtte Clements doopceel, nadat twee Canadese Indianenmeisjes
een reguliere behandeling met chemokuren hadden geweigerd en met Clement in zee
waren gegaan. De meisjes kregen in de
kliniek in Florida een dure tarwegras-behandeling, in combinatie met allerlei
kwakzalvertechnieken zoals bioresonantie. Prijs 18.000 dollar per persoon. Ze zijn
inmiddels overleden. Beide zaken hebben een golf van publiciteit veroorzaakt. Hun
dood – eind januari overleed het meisje dat de meeste publiciteit kreeg – zette de journalistieke schijnwerpers op
Clement.
Ook de bekende Amerikaanse
kwakzalverbestrijder David Gorski, zelf praktiserend chirurg/oncoloog in Detroit,
wijdde er op zijn sites verschillende kritische en boze blogs aan. Hij deed dit onder het pseudoniem ORAC,
op zijn eigen site. Op de site van de Amerikaanse
organisatie Science-Based Medicine (SBM),
waar hij één van de auteurs is, wijdde hij eind februari 2015 een vernietigend
stuk aan Clement en zijn instituut in Florida.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse kwakzalver Brian Clement komt naar Eemnes
artikelen - 09 juni 2015De Amerikaanse kwakzalver Brian Clement van het beruchte Hippocrates Health Institute in Florida waar ze met gemalen tarwegras kanker te lijf gaan, komt 1 juli naar Nederland.
Lees meer