Kwaklab van Vogelaar in Bunnik moet Achmea tonnen terugbetalen
Het Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR) van orthomoleculair adept, klinisch chemicus en gelovige in voedingssupplementen, Emar Vogelaar, moet tonnen terugbetalen aan verzekeraar Zilveren Kruis Achmea, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht begin mei in een tussenvonnis.
Achmea claimt een bedrag van bijna 1,4 miljoen euro. De verzekeraar heeft, om daar nog iets van terug te zien, beslag laten leggen op eigendommen van het centrum en van zijn twee bestuurders. Het gaat om Vogelaar en gepensioneerd reumatoloog René Tisscher, eveneens een orthomoleculair kwakzalver, acupuncturist en bioresonantietherapeut.
Het centrum in Bunnik, zo vindt de rechtbank, heeft tussen 2007 en 2011 onterecht duizenden laboratoriumonderzoeken bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. De onderzoeken werden uitgevoerd door het Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN), ook van Vogelaar. Dit laboratorium zit in Bunnik op hetzelfde adres als het MCR. De declaraties, die werden ingediend en betaald, komen echter niet in aanmerking voor vergoeding omdat ze niet door een huisarts zijn aangevraagd. Op de declaraties stond dat – onterecht – wel vermeld.
Vogelaar, geen arts, beweegt zich in het hart van de orthomoleculaire geneeskunde, een vorm van kwakzalverij. Zijn lab concentreert zich op het diagnosticeren van tekorten aan mineralen, vitamines en aminozuren waarna die door de behandelaar in grote aantallen worden voorgeschreven, zo omschreef bestuurslid Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in 2004 (PDF).
Het ELN-laboratorium werd in 2001, op verzoek van Renckens, doorgelicht door een adviescommissie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC). De commissie ontdekte dat in het lab veel onnodige, vreemde en zinloze onderzoeken werden uitgevoerd waaronder levendbloed-analyses (onder een donkerveldmicroscoop kijken naar bloed op zoek naar beginnende infecties van schimmels, bacteriën en virussen). Deze ontdekking was voor Zilveren Kruis Achema aanleiding het declaratiegedrag van het centrum via een gerechtelijke procedure aan de kaak te stellen. In 2011 werd de verzekeraar echter in eerste aanleg in het ongelijk gesteld. De Utrechtse rechtbank heeft die uitspraak nu herroepen: het centrum van Vogelaar in Bunnik moet onterecht betaalde declaraties terugbetalen, tenzij Vogelaar voor een declaratie kan aantonen dat een huisarts de betreffende laboratoriumonderzoeken heeft aangevraagd. Vogelaar had namelijk moeten weten dat deze declaraties, van ongebruikelijke en niet door huisartsen aangevraagde onderzoeken, niet voor vergoeding in aanmerking komen en dus ook niet gedeclareerd konden worden, zo oordeelt de rechter. Vogelaars centrum moet nu, afhankelijk van wat het kan bewijzen, geld terugbetalen aan Achmea, zo oordeelde de rechter in Utrecht. Het gaat om maximaal 1.375.595,58 euro, zo is de schatting van Achmea. De zorgverzekeraar Achmea heeft alle contracten met het centrum van Vogelaar opgezegd, omdat de zorgverzekeraar `geen zaken wil doen met een instelling die duizenden keren in strijd met het contract en de wet declaraties indient.’
Gerelateerde artikelen
Kwakzalver Emar Vogelaar overleden
artikelen - 20 juni 2023Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.
Lees meerHoe kon reumatoloog Tisscher een BIG-registratie krijgen?
tijdschrift - 12 april 2020Een wob-verzoek naar de BIG-registratie van de disfunctionerende reumatoloog Tisscher liep dood. Daarom starten we een beroepsprocedure.
Lees meerHoe Tisscher zijn status als medisch specialist kon behouden
tijdschrift - 11 oktober 2019Kwakzalver Tisscher blijkt in het BIG-register te staan. Met een Wob-verzoek hopen we erachter te komen hoe dat mogelijk is.
Lees meer