Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 13 januari 2008

Kwakzalvende arts uit Roosendaal geschorst door tuchtcollege

Na een klacht van de IGZ is een alternatief werkende arts razendsnel uit zijn beroep gezet.

De aan het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena verbonden Belgische ‘internist’ Patrick van Eeghem, die daar nauw samenwerkte met de orthomoleculair therapeute Carine Bolijn, is op 9 januari 2008 door het Eindhovense Regionaal Medisch Tuchtcollege uit zijn beroep gezet. Hij mag in ons land niet meer praktiseren. Hij behandelde ernstig zieke mensen met alternatieve therapieën zoals malarianosoden (bleek verdunde jenever te zijn), kosmische geneeskunde en ‘behandeling op de bank’ waarbij goddelijke gidsen bijvoorbeeld voor een nieuwe lever zorgden, waarin geen kanker meer voorkwam. De reguliere therapie moest dan worden gestopt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had het handelen van de arts begin december voorgelegd aan het tuchtcollege en dit heeft de casus met nooit eerder vertoonde spoed binnen vijf weken afgehandeld. Het college, dat in zijn uitspraak sprak van ‘misleiding van het ergste soort’, beoordeelde het handelen van de arts kennelijk als zeer gevaarlijk.

Hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate stelde tegenover NRC Handelsblad dat het tuchtcollege met de zware straffen voor alternatieve artsen ook een afschrikkend effect beoogt. Artsen die alternatieve geneeswijzen toepassen lopen steeds meer risico tuchtrechtelijk aangepakt te worden. Wij beschouwen dit als een juiste ontwikkeling en het geeft ook aan dat de tuchtrechter veel verstandiger met dit probleem omgaat dan de KNMG, die nog steeds worstelt met de vraag onder welke randvoorwaarden artsen alternatieve geneeswijzen (de KNMG spreekt zelfs van ‘complementaire’ geneeswijzen) zouden mogen toepassen en daarbij zelfs geaccepteerd lid van de KNMG zouden kunnen zijn. Richtte de tuchtrechter zich vroeger naar de normen van de beroepsgroep, thans zijn de rollen omgedraaid en zou de KNMG een voorbeeld moeten nemen aan de tuchtrechters: een beschamende constatering.

Het Algemeen Ziekenhuis Kortrijk waaraan Van Eeghem ook verbonden was, heeft hem naar aanleiding van het arrest op non-actief gesteld. Het had eerder niet gereageerd op klachten van patiënten en familieleden over zijn medisch handelen in het Kortrijkse ziekenhuis.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 juni 2019

Kwakzalver Sports Cosmetics brengt allerlei op kruiden gebaseerde cremes aan de man en noemt zichzelf ‘bedrieglijk goed’.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.

artikelen - 17 oktober 2014

In België mogen kwakzalvers weer kwakzalvers worden genoemd, als daar voldoende onderbouwing voor is, zo oordeelde begin oktober het Hof van Beroep in Brussel, in een beroepszaak die was aangespannen door de Nederlandse basisarts Robert Gorter tegen de Belgische zusterorganisatie Skepp en twee van haar (bestuurs)leden, Willem Betz en redactielid Luc Bonneux.