Kwakzalver Emar Vogelaar overleden
Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.
Foto: Emar Vogelaar van World Health Laboratories, overleden
Kwakzalver Emar Vogelaar, directeur van het World Health Laboratory en van het Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN) – voorheen Medisch Centrum Rhijnauwen – in Bunnik is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden, blijkt uit een overlijdensadvertentie in De Volkskrant van zaterdag 17 juni. De medewerkers van het lab zijn ‘vastbesloten om zijn ideeën en passie voort te zetten’, laten ze in de advertentie weten.
Emar Vogelaar (klinisch biochemicus) was, samen met reumatoloog René Tisscher, eigenaar van het ELN-lab. De afgelopen twintig jaar is op deze website en in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK) verschillende malen geschreven over beide orthomoleculaire kwakzalvers.
Veel onnodige, vreemde en zinloze onderzoeken
Het ELN-laboratorium werd in 2001, op verzoek van toenmalig voorzitter van de vereniging (VtdK) Cees Renckens doorgelicht door een adviescommissie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC). De commissie ontdekte dat in het lab veel onnodige, vreemde en zinloze onderzoeken waren uitgevoerd waaronder levendbloed-analyses (onder een donkerveldmicroscoop kijken naar bloed op zoek naar beginnende infecties van schimmels, bacteriën en virussen). Vrijwel alle aanvragen kwamen van alternatieve zorgverleners als natuurartsen en orthomoleculaire artsen.
Alternatieve behandelaars gebruikten de laboratoriumuitslagen van het ELN bij het voorschrijven van (vaak zelf geleverde) voedingssupplementen. De ontdekking was voor Zilveren Kruis/Achmea aanleiding het declaratiegedrag van het centrum via een gerechtelijke procedure aan de kaak te stellen.
1,3 miljoen euro terugbetalen
In 2014 oordeelde rechtbank Midden-Nederland dat Vogelaar en Tisscher Zilveren Kruis/ Achmea 1,3 miljoen euro moesten terugbetalen. Vogelaar heeft nog tot 2020 geprobeerd via vele gerechtelijke procedures tot aan de Hoge Raad dat bedrag omlaag te krijgen.
René Tisscher had een praktijk in Oosterhout. 1 september 2021 is hij met zijn praktijk gestopt, laat Tisscher op zijn website weten.
Gerelateerde artikelen
Cees Renckens bij Op je gezondheid
podcasts - 14 februari 2024Cees Renckens was te gast bij de podcast Op je gezondheid om te praten over kwakzalveritus, ook wel 'kwakzalverij' genoemd.
Lees meerBoek: “Met het vizier op Kackadoris”
shop - 24 december 2023Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.
Lees meerCees Renckens te gast bij Uitgedokterd
artikelen - 02 december 2021Cees Renckens vertelt in aflevering 7 van Uitgedokterd hoe hij tegen de kwakzalverij ten strijde is gaan trekken.
Lees meer