Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 04 oktober 2013

Kwakzalverprijs 2013 voor vijf grote verzekeraars

De Meester Kackadorisprijs 2013 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) wordt dit jaar uitgereikt aan het samenwerkingsverband van de vijf grootste zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ, die willen dat alternatieve therapeuten een pluis-niet-pluis gevoel aanleren.

Zij moeten daarvoor voldoende medische en psychosociale kennis in huis hebben om ‘aan te voelen’ wanneer ze een patiënt door moeten sturen naar een reguliere arts. Het aan de universiteit van Leiden gelieerde instituut Plato heeft opdracht gekregen een pluis-niet-pluis opleidingsprogramma `op hbo-niveau´ te ontwikkelen, met de nadruk op veiligheid van patiënten en cliënten.

Of patiënten een zinnige behandeling krijgen aangeboden, is geen criterium. De opleiding wordt geaccrediteerd door het CPION, een private onderneming die erkenningen afgeeft voor het `alternatieve circuit´. CPION accrediteerde bijvoorbeeld het onderzoek- en onderwijsprogramma van de Stichting Orthotes dat ten doel heeft het verrichten of laten verrichten van onderzoek naar quantum-energetische toepassingen op natuurgeneeskundig terrein. Gekker kan het bijna niet.

Accreditatie door CPION heeft geen wettelijke betekenis. Erger nog, de zorgverzekeraars vergroten op deze manier alleen maar de onduidelijkheid bij het grote publiek. Nu al gebruiken alternatieve therapeuten accreditatie door CPION en vergelijkbare organisaties om klanten te lokken. In Nederland is de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO het enige wettelijke instituut dat onderwijskwaliteit bewaakt en instituten accrediteert. Het is begrijpelijk dat de verzekeraars hun `pluis-niet-pluis´-programma liever niet laten beoordelen door de NVAO want die heeft vorig jaar nog korte metten gemaakt met de opleiding tot alternatief therapeut aan de Saxion Hogeschool, een opleiding die de hogeschool zelf kenmerkt op hbo-niveau.

Door deze nepdiploma’s denkt het grote publiek dat zij in veilige handen is bij alternatieve therapeuten. Deze nepdiploma’s zeggen echter helemaal niets over de kwaliteit van de alternatieve therapeut. Het enige wat zeker is dat zij niet werkzame behandelingen toepassen. De zorgverzekeraars misleiden met deze nepdiploma’s het grote publiek op ernstige wijze en bevorderen kwakzalverij op niet eerder vertoonde wijze.

De vereniging krijgt steun voor de prijsaanwijzing uit erg onverdachte hoek: `Een beetje gelijk heeft de VtdK in dit geval natuurlijk wel´, schrijft advocaat Job van Broekhuijze in een email aan het secretariaat van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het gaat om de inschakeling van CPION omdat de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie) geen enkele alternatieve opleiding heeft goedgekeurd. Van Broekhuijze, met grote chiropractorbemoeienissen, onder meer met de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) schrijft hierover: `Beter was het geweest om de alternatieve opleidingen te verbeteren dan om de keurings-criteria af te zwakken.´

De alternatieve verenigingen, samenwerkend in IN (Integraal Natuurlijk) hebben op 22 oktober contractonderhandelingen met de vijf verzekeraars. Hun strategie is gezamenlijk optreden, blijkt uit een nieuwsbrief van de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). We lezen: ‘Op 22 oktober a.s. vindt er overleg plaats tussen zorgverzekeraar Menzis, Achmea, CZ, ONVZ en VGZ. Onderwerp van gesprek zijn de eisen ten aanzien van de beroepsopleidingen per 1 januari 2017. Het is aannemelijk dat de grote zorgverzekeraars, want de kwestie van de beroepsopleidingen speelt voor hen allemaal, met één eis gaan komen. Des te meer reden ook dat de spelers in ons werkveld met één gezicht naar buiten treden en beleid hierin vormen. Wij doen dat samen met de overige beroepsverenigingen die deel uitmaken van Integraal Natuurlijk (IN). Naast de beroepsverenigingen die deel uitmaken van IN en in het Menzis-traject zitten, alsmede opleiders en accreditatie-instituten binnen IN, worden ook de SNRO en CPION geïnformeerd. Vrij snel hierna zullen ook andere beroepsverenigingen die gaan toetreden tot de belangenorganisatie in oprichting (BOCG) benaderd gaan worden omdat we met Menzis hebben afgesproken dit zo breed mogelijk te trekken. Dit is echt het moment om gebruik te maken van de kracht van samenwerking binnen ons beroepsveld!´, aldus de nieuwsbrief.

De Vereniging reikt jaarlijks de Meester Kackadorisprijs uit. De prijs is bestemd voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland’. Naast de vijf grote zorgverzekeraars waren dit jaar genomineerd: oud-RABO topman Herman Wijffels en de huisartsenopleiding van het VU medisch centrum, in de persoon van de directeur, Henriëtte van der Horst.

 

Naschrift 9 oktober 2013

De vijf zorgverzekeraars, die de Meester Kackadorisprijs 2013 hebben gewonnen, laten een onderwijsprogramma op hbo-niveau ontwikkelen door het Plato-instituut in Leiden. Dit moet vervolgens geaccrediteerd worden door CPION. Een rare zaak, betoogt Pepijn van Erp op de website Kloptdatwel.nl. Ook hij vindt, net als de Vereniging tegen de Kwakzalverij, dat deze opleiding onterecht wordt gepresenteerd als ‘op hbo-niveau’. Deze term is niet beschermd en je kunt er niet zo maar van uitgaan dat de opleiding en het uiteindelijke diploma van gelijkwaardig niveau zijn als de echte hbo-opleidingen die worden geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), vindt aldus Van Erp. De NVAO is in Nederland de enige instantie die opleidingen/diploma’s mag beoordelen. Sterker, eigenlijk kunnen we er van uit gaan dat die opleiding niet gelijkwaardig zal zijn, stelt Van Erp. In 2011 vond de NVAO een vergelijkbare opleiding van hogeschool Saxion Next onvoldoende van kwaliteit. In zijn column gaat Van Erp uitvoerig in op enkele onderwijskundige kanten.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

shop - 24 december 2023

Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.

artikelen - 12 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet- reguliere behandelwijzen’. Bekijk de video’s van de lezingen.