Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 21 april 2009

Loodvergiftiging door ayurveda

De rechtbank van Antwerpen heeft kruidengenezer Ragubir Kumar (net 51 geworden) uit India veroordeeld tot drie maanden cel en 16.500 euro boete, beide voorwaardelijk. Hij moet ook twee slachtoffers schadeloos stellen.

Loodvergiftiging door ayurveda

Het geval werd in mei 2006 ontdekt; het kwakzalverscentrum van Kumar ging in oktober van dat jaar failliet. Het bericht stond heden in diverse Belgische kranten, onder andere De Morgen  en de Gazet van Antwerpen. De man had Daniëlle Van den Bogaert uit Zandvliet voor haar slapeloosheid pillen met lood gegeven. Zij werd behoorlijk ziek en was vier maanden arbeidsongeschikt. Er zijn nog zeven andere slachtoffers opgespoord.

De schurk beweerde dat hij niet wist dat er toevallig te veel lood in de pillen zat, een gotspe, want er mag helemaal geen lood in pillen zitten. Aangezien het algemeen bekend is dat de kans op de aanwezigheid van zware metalen in ayurvedische middelen niet gering is, zou eigenlijk het verstrekken of aanbevelen van welk ayurvedisch middel dan ook (ongeacht of er toevallig ’te veel’ lood in zit) strafbaar moeten zijn, wegens aanzienlijke kans op schade. En dan ook geen voorwaardelijke straffen uitdelen, maar de straffen die minister Klink in gedachten heeft voor gevaarlijke kwakzalvers.

Het is mooi dat de Belgische rechter (en de Belgische procureur des Konings) niet de abjecte redenering hebben gevolgd dat het slachtoffer zelf verkoos haar gezondheid toe te vertrouwen aan een bandiet. Wie hulp zoekt bij een hulpverlener kan het niet worden aangerekend dat hij of zij misleid wordt door degeen op wiens kennis men vertrouwt. Als men in een bus stapt, gaat men ervan uit dat de remmen in orde zijn, en dat de chauffeur competent is en een rijbewijs heeft. Beweren dat de ayurvedische behandelwijze een geneeswijze is, dat is gewoon misleiding.

Enkele artikelen over ayurveda:

Ayurvedische loodvergiftiging, door Marie P. Prins, 30 augustus 2004

Ayurvedische atropine, door Marie P. Prins, 27 jul 2005

Zware metalen uit India: De riskante geloofsleer van Ayurveda, door Marie P. Prins, voorjaar 2006.

Patiëntrisico bij kruidenmiddelen, door Marie P. Prins,  11 nov. 2007

Riskante ayurvedische geheimen, door Marie P. Prins, 23 januari 2008

Commentaar bij Aflevering 2 van Uitgedokterd!? (30 april 2008), door Martijn ter Borg en Rob Koene

Commentaar bij aflevering 4 van Uitgedokterd!? (14 mei 2008), door Rob Koene

Zie ook: Encyclopedie: Ayurveda met naschriften uit 2009 en 2010.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 december 2023

Verzekeraars blijven onnozele behandelingen als APS, iriscopie en euritmietherapie vergoeden via een aanvullend pakket.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.