MELISA-test nog steeds in gebruik in de patiëntenzorg van het ACTA?
In september 2005 berichtten wij over de onbruikbaarheid van de MELISA test voor de diagnostiek van metaalallergie: de Melisatest ontmaskerd. In december 2005 berichtte de decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam ons als volgt: “Op basis van de uitkomsten van een door haar ingestelde commissie heeft het bestuur (van ACTA, red.) besloten de MELISA […]
In september 2005 berichtten wij over de onbruikbaarheid van de MELISA test voor de diagnostiek van metaalallergie: de Melisatest ontmaskerd.
In december 2005 berichtte de decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam ons als volgt:
“Op basis van de uitkomsten van een door haar ingestelde commissie heeft het bestuur (van ACTA, red.) besloten de MELISA test niet langer in het kader van de zorgactiviteiten van de sectie materiaalwetenschappen te hanteren. Het bestuur acht onvoldoende bewezen dat de test valide informatie biedt ten behoeve van de diagnostiek op het gebied van metaalallergie. Met dit besluit is halverwege december 2005 een eind gekomen aan het gebruik van de MELISA test in zijn huidige vorm in de klinische praktijk.”
Zie ook ons bericht: ACTA beëindigt gebruik van de MELISAtest in de patiëntenzorg.
Een dezer dagen liet een tandarts, lid van onze Vereniging, ons weten dat Prof. dr.A.J. Feilzer nog steeds de omstreden MELISA-test tegen betaling aanbiedt. Een patiënte maakte hem hierop attent. Zij zou voor de test €78,50 moeten betalen. Haar tandarts heeft haar toen gewaarschuwd voor de onbetrouwbaarheid van deze test. Hierop zag zij af van haar voornemen.
Prof. Feilzer lijkt dus de maatregelen die het ACTA-bestuur heeft genomen gewoon naast zich neer te leggen.
Wij hebben de Raad van Bestuur op 17 juli 2006 hiervan verwittigd. Wij ontvingen hierop nog geen reactie.
Aanvulling 12 09 2006
Wij zijn blij dat het bestuur van ACTA zijn beleid niet heeft gewijzigd.
Gerelateerde artikelen
Zijn vullingen en kronen een bedreiging van uw gezondheid?
tijdschrift - 29 juni 2015Amalgaamkritische kwakzalvende tandartsen gebruiken de MELISA-test om gevoeligheid voor amalgaam aan te tonen.
Lees meerNederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 120.3, september 2009
tijdschrift - 24 september 2009Inhoudsopgave
Lees meerEen natuurarts met een biotensor
page - 05 augustus 2009Ik bezocht de natuurgeneeskundige arts X. vanwege mijn vermoeidheidsklachten.
Lees meer