UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Ivo van Woerden | Geplaatst: 13 september 2024

Minister Defensie, NVAO en KNMG op shortlist Meester Kackadorisprijs 2024

Drie organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs: het Ministerie voor Defensie, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het district Limburg van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)

Minister Defensie, NVAO en KNMG op shortlist Meester Kackadorisprijs 2024

Foto: De trofee van de Meester Kackadorisprijs 2023. Bron: Megan Terpstra

Het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de shortlist vastgesteld voor de Meester Kackadorisprijs 2024, een onderscheiding voor individuen of instituten die kwakzalverij bevorderen, zonder zèlf kwakzalverij te bedrijven. De winnaar van de prijs wordt op 5 oktober bekend gemaakt.

In willekeurige volgorde dingen de volgende drie organisaties mee naar de prijs:

Ministerie van Defensie

Het Ministerie van Defensie werkt voor de mentale gezondheid van zijn personeel samen met BaseQamp, een commercieel bedrijf dat gebruikmaakt van kwakzalverij. Bij onderzoek bleek dat enkele deelnemers aan dit programma juist te kampen kregen met psychische klachten. Het programma is intussen op formele gronden gestopt. Maar BaseQamp blijkt geen uitzondering. Het ministerie van Defensie geeft regelmatig een podium aan coaches uit het kwakzalvercircuit. Kortom, voor de tweede keer verdient het Ministerie van Defensie genomineerd te worden. We nomineren dit keer echter niet de verse minister of staatssecretaris, maar de Plaatsvervangend Commandant de Strijdkrachten, Boudewijn Boots.

KNMG

Het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) wordt genomineerd wegens het organiseren van een minisymposium op 14 mei 2024 over zogenaamd complementaire geneeskunde, met een drietal alternatieve behandelaars: Resie Moonen, homeopathisch arts, Anne Balliel, antroposofisch arts en Edward Rietbergen, osteopaat. Juist de KNMG, als beroepsorganisatie van wetenschappelijk opgeleide artsen, zou zich verre moeten houden van het propageren van dit soort kwakzalverij. Ondanks ons dringende advies dit voorgenomen symposium in Limburg af te gelasten, heeft de VtdK noch van het district Limburg, noch van het KNMG-bestuur enige reactie ontvangen.

NVAO

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is een organisatie die de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen moet beoordelen en bewaken. De NVAO-besluiten dienen als basis voor de erkenning van graden en titels en voor de publieke financiering van opleidingen. In 2023 is de NVAO  met succes benaderd door de Internationale Hogeschool THIM in Nieuwegein (van  Thim van der Laan) die een opleiding osteopathie aanbood. Na een positief advies van een ‘deskundigenpanel’, bestaande uit een onderwijskundige, twee door de opleiding voorgedragen osteopaten en een student geneeskunde, ging de NVAO over tot volledige accreditatie van deze vierjarige voltijdsopleiding in de osteopathie. De NVAO heeft hiermee het startsein gegeven voor de eerste bachelor in osteopathisch handelen. Zo kan het gebeuren dat een opleiding in kwakzalverij wordt geaccrediteerd binnen net Nederlands-Vlaamse academische stelsel. Ook de NVAO wordt voor de tweede keer genomineerd.

De winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2024 zal op zaterdag 5 oktober bekend worden gemaakt op het jaarlijkse symposium van de VtdK in Amsterdam, dit jaar gewijd aan ‘Wie beschermt de patiënt tegen desinformatie?’ Meer informatie over het programma en over tickets, vindt u hier.

Ivo van Woerden

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 06 oktober 2017

De (VtdK) heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, KNOV.

page - 14 september 2017

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2017 bevat 13 genomineerden. Van de KNOV tot de bisschop van Den Bosch.