UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 september 2024

Neo Clinics zet nutteloze vitamine-infusen

Vitamine-infusen, magneetpuls behandeling bij depressie en ozontherapie, het kan allemaal in de Neo Clinics-winkels van basisarts Ingmar Blom in Heiloo en in Volendam.

Neo Clinics zet nutteloze vitamine-infusen

Foto: Logo Neoclinics

De net geopende vestiging van vitamine-winkel Neo Clinics van basisarts Ingmar Blom detoneert tussen poli’s van het Dijklander ziekenhuis, een apotheek en enkele huisartsenpraktijken in het nieuwe gezondheidsgebouw in Volendam. Verwarrend, kwakzalverij tussen de reguliere gezondheidszorg. Het is de tweede vestiging van Neo Clinics, de eerste is een jaar geleden geopend in Heiloo, bij Alkmaar.

Het bedrijf pretendeert – zo lezen we op de bedrijfswebsite – een ‘vernieuwende benadering van gezondheid en welzijn, waarbij we streven naar een gezondere en betere versie van jou door wetenschappelijk onderbouwde behandelingen te combineren met persoonlijk leefstijl- en voedingsadvies.’

Het is een boude bewering die niet klopt. Neo Clinics – zichzelf omschrijvend als gezondheidskliniek – heeft onbewezen kwakbehandelingen in zijn pakket, zoals het zetten van onnodige intraveneuze (IV) vitamine-infusen en ozontherapie, een risicovolle bloedaftap-behandeling met als doel het ‘bevorderen van de algehele gezondheid’. Het is een medische ingreep waar alleen kwakzalverijnesten als de BeterKliniek in Waalre en Preventief Medisch Centrum (PMC) in Capelle aan den IJssel zich aan bezondigen.

Hype

Vitamine-infusen is een hype waar BN-ers als ‘sing-and songwriter’ Sadhana Lila en tv-presentator Dave Roelvink, hangend aan een infuus, reclame voor maken. Vitamine-infusen zijn dure onzin. Volgens  het Voedingscentrum krijgt iemand die gevarieerd eet voldoende vitamine en mineralen binnen en is geen extra suppletie – in de vorm van pillen of via een hoog-geconcentreerd infuus – nodig.

Een kritische diëtiste voegt daar op de website Gezondheidsnet aan toe dat er ook nog eens gezondheidsrisico’s zijn: ’In hoge doseringen kunnen sommige vitamines schadelijk zijn’.

In Vlaanderen denken ze hier net zo over. Het overheidscentrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) in Leuven schrijft, ingefluisterd door de Hoge Gezondheidsraad van België (HGR), op zijn onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap dat vitamine-infusen geen hout snijden. ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs dat infusen met vitamines, mineralen en andere stoffen enig positief effect hebben op de gezondheid van een normale, gezonde persoon.’

En ook uit onverwachte hoek komt een kritische noot. Zo vindt de chique cosmeticafabriek KVEG (Kliniek voor Esthetische Geneeskunde) van cosmetisch arts Stephan Marks aan de Amsterdamse Keizersgracht vitamine-infusen onzin, is te lezen op de bedrijfswebsite. ‘Er is zelden een goede medische reden om vitaminen en mineralen middels een infuus toe te dienen,’ vindt hij.

Infuuswinkels neemt toe

Ondanks het hoge kwakgehalte, lijkt het aantal infuuswinkels toe te nemen. We hebben er twee jaar geleden over op deze website overgeschreven naar aanleiding van de opening van de eerste vestiging in Nederland van de Britse franchiseketen Get a Drip. Deze vestiging in een winkelcentrum in Rotterdam is inmiddels failliet. Het bedrijf is kort na de opening gesloten op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) die na een bezoek (na klachten) oordeelde dat Get a Drip de Geneesmiddelenwet overtrad en de veiligheid van de bezoekers (infuusgebruikers) niet kon garanderen. Een infuus inbrengen is een ‘voorbehouden handeling’. In een infuuswinkel moet daarom altijd een BIG-geregistreerde medewerker aanwezig zijn. De vestiging van Get a Drip kon niet aan deze eis voldoen. Het is een organisatorisch probleem waar meer infuuswinkels tegenaanlopen, ook de vestigingen van Neo Clinics.

Eigenaar Blom van het bedrijf legt zijn insteek uit op enkele YouTube-filmpjes. De basisarts heeft een vreemde wetenschappelijke bril op. Op zijn website meldt hij dat de resultaten van zijn behandeling opmerkelijk zijn, waarna een schreeuwerige uitleg volgt: ‘Je zult vrijwel direct bruisen van energie, genieten van een stralende huid, een verbeterde concentratie ervaren en nog veel meer. Een vitamine-infuus geeft een krachtige boost aan het immuunsysteem, verhoogt je energieniveau en verbetert de algehele huidconditie. De hoogwaardige vitamine-infusen, worden specifiek voor jou samengesteld om optimaal aan te sluiten bij jouw lichaam en gezondheidsdoelen. Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vitamine-infusen een veilige en zeer effectieve behandeling zijn voor diverse lichamelijke klachten.’

Blom, door de webredactie via e-mail gewezen op zijn afwijkende visie van het Voedingscentrum, komt niet met wetenschappelijke bewijzen over de brug waarop hij zijn gezondheidsclaims baseert. Hij antwoordt niet. Zijn claims zijn rijp voor een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC).

Enkele vitamine-winkels

Andere vitamine-winkels gebruiken vergelijkbare, onbewezen claims. We noemen er enkele, de meeste verkopen niet alleen vitamine-infusen maar leveren ook (vooral) cosmetische chirurgie, brengen fillers aan  en injecteren botox. BIG-geregistreerde cosmetische (basis)artsen doen er vaak het infuuswerk erbij.

  • Clinic63 met vestigingen in Amsterdam,  Den Haag, Den Bosch, Best, Meerssen en Velp.
  • Private Mediclinic, een kliniek voor injectables en cosmetische chirurgie met vestigingen in Eindhoven, Roermond, Veenendaal en Druten.
  • Clinique Dr. Don in Enschede. 
  • Robert Clinics, met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam waar ze menen dat een vitamine-infuus een zeer effectieve en bovendien zeer veilige behandeling is  tegen diverse lichamelijke klachten zoals ‘verminderde weerstand, allergieën, stress, spier- en gewrichtspijn, haaruitval en huidproblemen.’
  • Infusion Clinics is een kliniek voor gezondheid en vitaliteit. Het bedrijf laat weten niet zo geporteerd te zijn van de aanduiding vitaminewinkel. De kliniek is onderdeel van de Booster Company, net als de eerder genoemde Robert Clinics.
  • Medica Estetica. Het bedrijf, met vestigingen in Rotterdam, Breda en Den Haag noemt zichzelf ‘dé beste cosmetische kliniek in Nederland.’ Het bedrijf meent dat infusen nuttig zijn in te zetten tegen hersenveroudering, vergeetachtigheid, MS.
  • Qualevita Nederland, gevestigd in de dure grachtengordel in Amsterdam. Op de bedrijfswebsite lezen we een perfecte service: ‘Onze IV vitamine-infusen – prijs tussen de € 200 en € 495 – zijn beschikbaar in onze klinieken in Amsterdam of in overleg als mobiele service bij u thuis of in uw hotel.’

Terug naar Neo Clinics. Naast kwakactiviteiten als ozon-therapie en vitamine-infusen biedt het bedrijf ook rTMS-therapie (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) aan waarbij de patiënt een magneet op een specifieke plaats tegen het hoofd gedrukt krijgt om met magnetische pulsjes ‘mentale gezondheidsproblemen aan te pakken’, omschrijft het bedrijf. Het biologisch mechanisme voor deze neuromodulatie is vooralsnog vaag, schrijven Britse psychiaters in een recent opiniestuk. Een behandelingstraject bij Neo Clinics duurt meerdere  weken, met wekelijks 3 tot 5 behandelingen van ongeveer 20 minuten. rTMS heeft zich volgens Neo Clinics wetenschappelijk bewezen als een ‘veilige en effectieve behandelingsoptie voor mensen met verschillende mentale klachten’.

Dooverwijzing?

En dan gebeurt er iets raars. Voor een rTMS-behandeling bij Neo Clinics is een doorverwijzing nodig van een huisarts, psychiater of andere behandelaar om er voor ter zorgen dat de klant de behandeling vergoed krijgt uit het basispakket. Zorgverzekeraars vergoeden sinds de zomer van 2017 rTMS vanuit de basisverzekering maar alleen als er sprake is van een therapieresistente depressie, wat inhoudt dat al vele behandelingsvormen als psychotherapie en antidepressiva zijn geprobeerd.

Een winkelsetting bij Neo Clinics, met op zijn best een  basisarts als behandelaar met een niet tot nauwelijks enige psychologische/psychiatrische kennis in zijn rugzak, is dan een curieuze vervolgstap met een therapie die in Nederland alleen in universitaire centra wordt aangeboden, vaak in het kader van onderzoek in onder meer Maastricht en Nijmegen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 december 2022

De BeterKliniek van de Vlaamse homeopaat/huisarts An van Veen pakt chronische aandoeningen aan met onbewezen, hoog-geconcentreerde vitamine-infusen.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

artikelen - 08 april 2021

Connie Witteman (Vanessa) vertelt roddelpers dat haar hond Rocco herstelde na een alternatieve ozongasspoelbeurt; de VtdK gelooft het niet.