Onzinnige zwangerschapstips Mamaworden.nl
Op de website Mamaworden.nl staat veel medische onzin. Bij de Reclame Code Commissie ligt een klacht.
De website Mamaworden.nl van influencer Annic ten Duis en zwangerschapstherapeute Linda Reinhardt barst uit zijn voegen van de alternatieve onzintips. Zo is in de webshop een zogeheten EMB-bloedtest (Energetisch Morfologische Bloedtest) te koop, voor 150 euro. De test wekt de suggestie dat met een speciale donkerveldmicroscoop uit de vorm van bloeddruppelspetters iemands gezondheid, iemands aandoening en zijn vitamine- en mineralentekorten zijn te achterhalen.
Het is een onzintest die resulteert in orthomoleculaire adviezen zoals het slikken van allerlei dure vitamines en mineralen, vaak in hoge doses. We hebben er eerder op deze website over geschreven, tot grote ergernis van ‘influencer’ Ten Duis en haar advocaat, tevens schrijver van intimiderende brieven, Royce de Vries, zoon van Peter R.
De orthomoleculair therapeute Reinhardt staat voor de inhoudelijke adviezen op de website Mamaworden.nl. De meeste tips staan ook op haar eigen website waar de EMB-bloedtest eveneens is aan te schaffen. De Zoetermeerse Reinhardt heeft meer dan dertien jaar gewerkt als verloskundige en als (jeugd)verpleegkundige. In die tijd heeft ze haar uitgebreide orthomoleculaire ‘kennis’ opgedaan.
Influencer/ondernemerscoach Ten Duis, medeoprichter van de website Mamaworden.nl, promoot in YouTube-filmpjes de onzinnige EMB-bloedtest en het gebruik van supplementen. Ze is een veel bekeken type, haar Instagram-account heeft 98 duizend volgers. Ze heeft naar eigen zeggen (daardoor) een goedlopende schoenencollectie bij Manfield die ze showt op haar videoblog. En passant laat ze dan ook haar Manfield-tas en andere merkattributen zien.
Reclame Code Commissie
De website Mamaworden.nl van Reinhardt en Ten Duis bevat ergerlijke teksten. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft begin augustus een klacht van twee actieve (bestuurs)leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in behandeling genomen.
De klacht beperkt zich tot twee – van de vele – misleidende en onzinnige claims op de website Mamaworden.nl. Het betreft de bewering dat met de EMB-bloedtest een uitgebreid beeld te krijgen zou zijn van iemands gezondheid. De website zal bovendien de RCC moeten uitleggen waarom de therapeut die de analyse doet van de EMB-test, verloskundige Edwin Wiersma uit Bosch en Duin, op de site ‘orthomoleculair arts’ wordt genoemd terwijl dat een voorbehouden, beschermde titel is. De alternatieve therapeut staat niet als ‘arts’ in het BIG-register.
Op de website Mamaworden.nl is ‘alles te vinden wat je wil weten als je mama wilt worden, vooral alle (medische) informatie ’, is de belofte. De webshop van mamaworden.nl is tamelijk leeg. Naast die EMB-bloedtest is er alleen een lijst met tips te koop. Een checklist met 25 tips is gratis, als je je e-mailadres achterlaat; voor de uitgebreide versie met 70 tips moet 5 euro worden betaald. Met de tips zijn vruchtbaarheid en kans op zwangerschap te vergroten, belooft de website.
Open deuren
Veel tips trappen open deuren in en zijn altijd goed. Zoals bijvoorbeeld het advies niet te roken, niet te drinken en geen drugs te gebruiken. En ook aan het advies vooral gezond te eten en (veel) te bewegen val je je geen buil. Maar of er dagelijks avocado, quinoa, lijnzaadolie, kokosolie, havermout of boekweit of zoete aardappel moet worden gegeten, is twijfelachtig. Net als het eten van antioxidanten in de vorm van granaatappel, bosbessen, boerenkool, bieten en spinazie. Het is lekkere flauwekul.
Net als de tip – ook voor de man – vooral aan stressverlagende meditatie, mindfulness yoga te doen. Een aantal yoga-houdingen zou zelfs de vruchtbaarheid van de vrouw vergroten, claimt Mamaworden.nl. De wetenschappelijke onderbouwing hiervan wordt echter niet aangeleverd. Ook het orthomoleculaire advies extra supplementen te slikken – behalve dan dagelijks foliumzuur (vitamine B11) – tip 22 – is nergens op gebaseerd en wordt door instituten zoals het Voedingscentrum afgeraden. En dat ook de man foliumzuur zou moeten slikken – vanwege een betere zaadkwaliteit – klopt niet en werd begin dit jaar in een uitgebreide Amerikaanse overheidsstudie – nog eens – naar het rijk der fabelen verwezen.
Enkele tips in de lijst van 70 irriteren de lachspieren en missen elke wetenschappelijke onderbouwing. Neem tip 16 over warmte. Het is een tip die zijn oorsprong vindt in de Chinese naaldkunde, acupunctuur. Zorg voor een warme baarmoeder, tipt de website. Dat zou van groot belang zijn om zwanger te worden. Warmte zorgt immers voor een goede doorbloeding naar het gebied rond de baarmoeder. We lezen: ‘Een koude baarmoeder kan zorgen voor het stoppen van celdeling, wat zorgt voor verminderde aanmaak van progesteron waardoor er geen goede innesteling kan plaatsvinden en er uiteindelijk een menstruatie zal optreden.’ In PubMed is in de verste verte geen aanwijzing te vinden die dit zou onderbouwen.
Warme baarmoeder
In tip 17 tot en met 21 (in de uitgebreide versie) is te lezen wat kan helpen bij de opwarming van de baarmoeder. Acupunctuur kan de doorbloeding verbeteren en zorgen voor een warme baarmoeder, idem osteopathie en regelmatige massage van de buik. En ook het drinken van warme dranken en het eten van warme voeding na de eisprong zijn belangrijk, tipt de website.
Ook een ‘oliepakking’ zou wonderen verrichten. Een litertje castorolie van de wonderboom, is het advies. Leg een met olie doordrenkte hydrofiele (eh?, red.) doek met olie op de onderbuik met daarop een warme kruik. Doe dat een uur tot anderhalf uur per dag, drie tot vier maal per week, tot de dag van de eisprong, is het advies.
De waarschuwende tip 20 mag niet onvermeld blijven: ‘Na de eisprong kun je beter maar geen rauwkost eten omdat dit voor je lichaam meer energie kost om dat te verteren. Eet dan liever warm en gekookt eten.’
In de laatste tips 65 – 68 ligt nog meer onzin opgestapeld. We lezen: ‘Is de eisprong rond volle maan dan ben je vruchtbaarder’, tipt de website om er bij te vermelden: ‘zeggen ze’. Wie ‘ze’ zijn, wordt niet vermeld. Een buitenwandeling tijdens volle maan helpt een handje evenals slapen in een donkere kamer. Bij volle maan moet dat wel met het raam open’, adviseert de website.
NASCHRIFT 21 augustus 2020:
Annic ten Duis weigert te reageren bij BOOS
De laatste aflevering dit seizoen van het wekelijkse internetprogramma BOOS van Tim Hofman (BNNVARA) besteedt aandacht aan de website Mamaworden.nl en aan een van haar initiatiefnemers ‘influencer’ Annic ten Duis. De uitzending is 20 augustus op YouTube gezet.
Hofman gaat in de uitzending met cameraploeg naar haar huis om commentaar te vragen over de werking van de bloedtest die Ten Duis aanprijst op Mamaworden.nl. Hofman komt echter niet verder dan een hoog hek voor een villa. Hij krijgt nul op het rekest van haar communicatiemevrouw die (toevallig?) net bij het huis komt aanrijden. Deze meldt dat Annic ten Duis geen commentaar wil geven, net als overigens mede-initiatiefnemer Linda Reinhardt die ook – letterlijk – geen thuis geeft. De vele onzinteksten op de gewraakte website komen uit de pen van deze orthomoleculaire verpleegkundige.
Gerelateerde artikelen
Trachitol past reclame aan na klacht bij Reclame Code Commissie
artikelen - 27 mei 2024Tijdens en na coronatijd was een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, de Reclame Code Commissie (RCC) honoreerde een klacht hierover.
Lees meer321 vrouwen zwanger van Vivian Blaauws ‘energetische’ handen
artikelen - 05 februari 2024Energetisch therapeute Vivian Blaauw uit Heerlen ‘zette’ honderden baby’s op de wereld door handoplegging, beweert ze. Onzin.
Lees meerGerry Boots van Kruidenwinkel krijgt geen accreditatiepunten van KNOV
artikelen - 30 juli 2022De verloskundigenvereniging KNOV wees haar accreditatieaanvraag af, kruidentherapeut Gerry Boots maakt er desondanks reclame mee voor haar cursus.
Lees meer