UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 juli 2024

Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal

Buitenlandrubriek met o.a.: Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal / Amerikaanse chiropractiekliniek licht klanten op.

Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal

Foto: AstroTash bij The Morning Show. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=m1NEvUx5P5E

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal / Amerikaanse chiropractiekliniek licht klanten op / Stamcelkliniek in Florida beboet wegens aanbieden onbewezen behandelingen / ‘Adrenal fatigue’ bestaat vooralsnog niet / Amerikaanse Federal Trade Commission houdt automatische afschriften-fraude tegen.

Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal

Er is ophef ontstaan over de toevoeging van AstroTash, een horoscooplezeres, aan het Australische avondnieuws van Channel 7. Natasha Weber, de echte naam van AstroTash, mocht al tijdens ontbijtprogramma The Morning Show aanschuiven om te vertellen wat er voor de verschillende sterrenbeelden in het verschiet lag, maar mag dat nu ook tijdens het avondnieuws gaan doen. Journalisten vinden het acceptabel, omdat zij zich aan feiten willen houden en horoscopen onbewezen en dus niet feitelijk zijn. De directie van het avondnieuws zei eens iets nieuws te willen proberen.
Lees meer bij The Guardian.

Amerikaanse chiropractiekliniek licht klanten op

De Amerikaanse Exodus Clinic van chiropractor Robert Abraham, blijkt mensen op te lichten. Ze moeten flinke bedragen vooruitbetalen voor behandelingen tegen bijvoorbeeld neuropathie. Het gaat om 20.000 dollar (omgerekend 18.430 euro). Ineens bleek Abraham verdwenen te zijn en de kliniek niet meer te functioneren, terwijl mensen geen behandelingen hadden gekregen. Überhaupt zijn de behandelingen die hij aanbood, niet bewezen.
Lees meer bij WFTV 9.

Stamcelkliniek in Florida beboet wegens aanbieden onbewezen behandelingen

The Lung Institute uit Tampa, Florida, is schuldig bevonden aan het aanbieden van onbewezen behandelingen voor een ongeneeslijke longziekte. Het instituut bood een stamceltherapie aan die niet alleen onbewezen maar ook riskant en ongereguleerd was. Wanhopige patiënten betaalden meer dan 20.000 dollar (omgerekend 18.430 euro) voor de behandelingen. Het instituut heeft een boete van 9 miljoen dollar (ruim 8 miljoen euro) gekregen en moet 1000 patiënten hun geld teruggeven.
Lees meer bij WPTV.

‘Adrenal fatigue’ bestaat vooralsnog niet

Op YouTube, TikTok en andere sociale media worden veel beweringen gedaan over ‘adrenal fatigue’ een probleem dat zou ontstaan als het lichaam te lang bloot staat aan stress. Maar ‘adrenal fatigue’ is nooit als een daadwerkelijke aandoening vastgesteld. Uit een nieuw literatuuronderzoek blijkt ook dat er nog altijd geen bewijs voor is dat de aandoening bestaat.
Lees meer bij PubMed.

Amerikaanse Federal Trade Commission houdt automatische afschriften-fraude tegen

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft twee bedrijven via de rechter gesommeerd te stoppen met hun automatische afschriften-fraude. De bedrijven schreven mensen automatisch in voor een abonnement op zelfhulp-medicatie op basis van CBD en met ‘keto-gerelateerde zorg’ en toucheerden zo miljoenLees meer bij de FTC.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 augustus 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.