UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 augustus 2024

Orthomoleculaire gelovigen trekken volle theaters

Zelfbenoemd brein-‘expert’ Charlotte Labee en oerdieet-gelovige Richard de Leth trekken de komende maanden langs tientallen theaters in Nederland met hun kwakpraatjes en potten en zakjes voedingssupplementen.

Orthomoleculaire gelovigen trekken volle theaters

Foto: Logo van Brain Balance van Charlotte Labee

Orthomoleculair therapeuten Charlotte Labee en Richard de Leth, beiden de afgelopen jaren geleidelijk aan het binnenlopen door de lucratieve verkoop van nutteloze voedingssupplementen, hebben hun verdienmodel uitgebreid met een theatertoer.

Labee, eens ex-miss Holland en kort presentatrice van een RTL4-tv lifestyleprogramma, heeft voor november en december de wat grotere zalen gereserveerd. Dertien in totaal, de meeste met tegen de duizend zitplaatsen waaronder DeLaMar in Amsterdam, Musis in Arnhem en het Luxor in Rotterdam. Ticketprijs voor een zitplaats: €34,50. De meeste zalen zijn al uitverkocht en die hebben ook nog eens een (lange) wachtlijst.

Richard de Leth heeft van 26 september 2024 t/m 19 april 2025 28 theaters door heel Nederland gereserveerd om zijn ‘kennis’ over ’een OERsterk lichaam én leven’ te verspreiden. Zijn zalen hebben zo’n vijfhonderd zitplaatsen en zijn nog niet uitverkocht.

Labee en De Leth hebben eerder theaterervaring opgedaan. Labee’s eerste tournee een jaar geleden langs 36 zalen trok meer dan dertigduizend bezoekers. Eind oktober vorig jaar kreeg ze ook nog eens paar duizend mensen naar de Ahoy in Rotterdam voor haar praatshow over ‘je persoonlijke groei en het herprogrammeren van je brein.’ De Leth trok van oktober 2023 tot en met februari 2024 langs 26 theaters in heel Nederland, de wat kleinere zalen. Ook zij waren allemaal uitverkocht, meldt De Leth. We hebben drie jaar geleden op deze website geschreven over het orthomoleculaire gedachtengoed van beide theatergangers, Labee en De Leth.

Charlotte Labee helpt mensen in balans te komen met hun brein, hart en buik, schrijft ze op haar website. ‘In balans met zichzelf en hun dagelijkse bestaan. Zo ervaar je meer geluk, gezondheid en plezier in je leven’, belooft ze. Ze is blijkbaar in staat hier uren achtereen een theaterzaal aan zich te binden, een knap staaltje. Labee noemt zichzelf ‘een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van het brein.’ Een erg aanmatigende kwalificatie: haar ideeën zijn vaak nietszeggende oneliners, open deuren, quasiwetenschappelijke beweringen die vaak niet-onderbouwd zijn door enige (neurologische) wetenschap.

Geen medische achtergrond

Labee heeft geen medische achtergrond en haar geëtaleerde breinkennis heeft ze niet opgedaan door een jarenlang verblijf in een collegezaal maar door enkele korte kwakzalverijcursussen. Na  het faillissement van haar modebedrijf Labee raakte ze in een burn-out (of andersom) waarna ze in 2017 de bakens verzette. Ze volgde verschillende cursussen  over ‘neural cause effects’ (werking brein en gevolgen daarvan), een cursus van een paar dagen over body mind reset (BMR), over EMDR, hypnosetherapie, gevolgd door orthomoleculaire en epigenetica-cursussen. Een weekje hier, een weekje daar.

De opgedane orthomoleculaire kennis bracht haar op het idee voor een eigen voedingssupplementenlijn, onder eigen naam. Het is een brede lijn met tientallen verschillende dure supplementen: vitamines en mineralen, deze zijn op haar website te koop. Een lucratief verdienmodel blijkbaar: bij Labee ben je voor een simpele vitamine al gauw het dubbele kwijt als bij het Kruidvat. Op haar website schrijft Labee dat ‘elk supplement van haar productenlijn met zorg is samengesteld, gebaseerd op uitgebreid onderzoek en haar filosofie – Charlotte Labee – over holistische gezondheid.’ Geen idee wat ze hier bedoelt. Aan de hand van een vragenlijst op haar website is te achterhalen wat iemand volgens haar orthomoleculaire gedachtengoed zou moeten slikken. Enkele kPNI-therapeuten, in dienst van Labee, kunnen vervolgens aanvullende adviezen geven waarbij ze zich baseren op – tegen extra betaling – op een EMB-test (Energetische Morfologische Bloedtest). De kwakzalverij druipt van deze test af; we hebben er op deze website verschillende malen over geschreven. Ditzelfde geldt voor kPNI (Klinische Psycho-Neuro-Immunologische) therapie, al net zo’n onzin-geloof. Zowel de Ortho Health Foundation als de Natura Foundation, gelieerd aan het supplementenbedrijf Bonusan in Numansdorp, verzorgen kPNI-cursussen/opleidingen.

Breed verdienmodel

Charlotte Labee is een merk, een breed verdienmodel met de verkoop van boeken, voedingssupplementen, cursussen, en bijeenkomsten en avondvullende theatervoorstellingen over ‘’breingezondheid, gezondheid en geluk.’ Haar Brain Balance Instituut is, zo lezen we op haar website, ‘hét enige gecertificeerde brein-centrum in Nederland dat middels (brein)kennis geïnteresseerden, coaches, therapeuten, HR-professionals en -medewerkers opleidt.’ Slimmigheid, zakelijkheid  en doorzettingsvermogen kunnen Labee niet worden ontzegd.

‘Charlotte Labee’, ‘Labee’ (indertijd haar modemerk) en ‘Brain Balance’ zijn als merken geregistreerd in het officiële merkenregister in Brussel. Labee heeft inmiddels negen boeken geschreven, waarvan er enkele in de bestseller top 60 hebben gestaan. Haar boek Overprikkeld Brein is meer dan 135.000 keer verkocht en was het best verkochte Nederlandse non-fictie boek van 2022. In juni is haar negende boek verschenen over ‘Onrustige darmen, overprikkeld brein’ met als wetenschappelijk getoonzette,  maar buikpijn-oproepende aanprijzing: ‘Herstel je nervus vagus en heel je trauma; door voeding en rust naar een optimale brein-darmconnectie.’ Even ter (cynische) herinnering: het Overijssels kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk verkocht vergelijkbare aantallen boeken, meer dan Harry Mulisch.

OERsterk is minder succesvol

De andere orthomoleculaire theaterganger Richard de Leth is vergeleken met Charlotte Labee minder commercieel en minder succesvol. Zo zijn de naam De Leth, zijn bedrijfsnaam OERsterk en zijn supplementennaam Vitaily niet officieel als merk geregistreerd. Terwijl zijn ambities groot zijn. Zo  schrijft hij: ‘Onze missie is om 1 miljoen mensen te begeleiden naar een beter leven door middel van de juiste zelfzorg. Wij zijn met liefde jouw gids naar een beter leven.’

De Leth heeft net als Labee boeken geschreven, een tiental met een kleine oplage en had net als Labee een scholingsprogramma om coaches op te leiden. Deze OERsterk Coach Opleiding heeft hij recentelijk stopgezet. De opleiding werd verzorgd door enkele notoire kwakzalvende docenten onder wie een hypnotiseur, een ademhalingscoach/biohacker en een gelovige met een flauwekul ‘transformatie’-theorie. De Leth verspreidt zijn gedachtengoed via een wekelijkse OERsterk-nieuwsbrief die hij via e-mail bezorgt bij ruim 60.000 lezers, schrijft hij.

De Leth geeft zijn komende theatershow nu voorrang. Zijn theatershow, zo omschrijft hij, is ‘geen taaie kost, maar een ontspannen avond met essentiële leefstijlkennis, anekdotes en grappige verhalen.’ Zijn supplementenwinkel is ook wat bescheidener dan die van Labee. Vitaily is de merknaam van zijn product, het is te koop op een speciale website. De Leth doet negen vitamines en mineralen in een zakje met als advies elke dag de inhoud ervan – prijs 2,50 euro per zakje – te slikken. Net niet dokter De Leth – hij stopte vlak voor zijn artsexamen –  heeft uitgedokterd welke supplementen nodig zijn en hoeveel daarvan. Hoe? Geen idee. De inhoud van het zakje: magnesium, zink, jodium, selenium en vitamine B12 verdeeld over twee tabletten. Verder vitamine D3, K2 en omega 3, in twee soft gels.

Voedingscentrum geeft ander advies

Zowel Labee als De Leth zullen hun supplementen net als hun boeken ongetwijfeld aanprijzen tijdens hun komende theatertoer. Of ze de zaal vertellen wat de wetenschap, in de figuur van bijvoorbeeld het Voedingscentrum, vindt van hun nutteloze orthomoleculaire voedingssupplementengeloof, lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. We citeren daarom de website van het Voedingscentrum hierover:

‘De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 november 2023

Enkele Your Health Concept-adviezen van Thomas van Doorn: ‘s ochtends buiten lopen, binnen blauwarme lampen, vet eten als een oermens.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 09 augustus 2021

OERsterk is het orthomoleculaire verdienmodel van bijna-arts Richard de Leth, tientallen door hem gecertificeerde coaches volgen hem.