UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: de Webredactie | Geplaatst: 31 juli 2024

Oud-bestuurslid Theo Douma op 82-jarige leeftijd overleden

Oud-bestuurslid van de vereniging, Theo Jan Douma, is op 25 juli 2024 op 82-jarige leeftijd
overleden.

Oud-bestuurslid Theo Douma op 82-jarige leeftijd overleden

Foto: Theo Douma

Theo Jan Douma, voormalig advocaat in Haarlem, is lang het juridische geweten en aanspreekpunt geweest in het bestuur. De aimabele Douma was jarenlang voorzitter van de Meester Kackadorisprijs waarvan het reglement door hem geschreven is. Douma is vermoedelijk het langst zittende bestuurslid geweest van de vereniging. In 2019 nam hij – na 31 jaar – afscheid als bestuurslid. Douma was een rustig en voorzichtig formulerende man. ‘Zijn kritische suggesties en amendementen in brieven waarmee het bestuur dreigers met rechtszaken probeerde af te poeieren en het bos in te sturen, bleken uiterst nuttig’, zo verwoordde voormalig voorzitter van de vereniging Cees Renckens, Douma’s belangrijke juridische rol.

Renckens: ‘Uit de veelal op opgewonden toon geformuleerde dreigbrieven van kwakzalvers die ‘zich alle rechten voorbehielden’ was vaak niet gemakkelijk op te maken om welke passages het in een artikel ging. Dit werd hen dan eerst gevraagd en daarna moest de briefschrijver ook maar eens aangeven waar de informatie in onze uitingen feitelijk onjuist was. Vaak bleef het daarna stil en aldus kon menig rechtszaak worden voorkomen.’ Deze tactische aanpak is nog steeds hetzelfde.

Rechtszaak

Het is soms tot een daadwerkelijke rechtszaak gekomen waarbij Douma als raadsman is opgetreden. Een van de eerste grote zaken was de aanklacht van homeopathiefabrikant VSM in 1995 nadat de vereniging in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK) homeopathie had beledigd en het VSM-product SRL-gelei als ‘dubieus’ had betiteld. De vereniging won deze zaak, voor 90%. ‘Ook in enkele kleinere zaken verdedigde Douma ons met succes’, aldus Renckens tijdens het afscheid van Theo Douma in 2019.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 juli 2021

Frits van Dam is overleden. Hij was bijna 20 jaar secretaris van de VtdK. Hij is 81 jaar geworden.

artikelen - 20 juni 2020

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins is op 89-jarige leeftijd in haar slaap overleden.

tijdschrift - 13 januari 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 130, 2019, nr. 4: * Jaarvergadering 2019, pag. 1 * Aftreden Theo Douma, pag. 5 * Jaarrede 2019 van de voorzitter, pag. 7 * Erratum, pag. 11 * Juryrapport Meester Kackadorisprijs 2019, pag. 12 * Apologie van mevrouw J. Geel, pag. 14* Symposiumverslag, pag. 16* European Sceptics Congress […]