Door: Catherine de Jong en Michiel Hengeveld | Geplaatst: 01 maart 2024

Patjepeeër-therapeuten scheppen op over hun dure huis

Kapster Marieke van Bakel en biologieleraar biologie Jelmer van Nimwegen behandelen in hun praktijk Het Vierde Pad met ‘dieptepsychologie’ de hele mens.

Patjepeeër-therapeuten scheppen op over hun dure huis

Foto: Logo van Het vierde pad

Hebt u behoefte aan een aantal holistische, dieptepsychologische, medicijnvrije gesprekken met een echtpaar dat zich afficheert als “Master of Science, psycholoog en therapeut,” in een chique pand dat omgeven is door veel rustgevend geboomte? En zijn de kosten voor u geen bezwaar? Dan moet u bij Het Vierde Pad zijn. Als u slim bent trekt u de kosten van uw belastingen af of laat u het door uw werknemer betalen. Voor Jan met de Pet en Mien Doorsnee is deze helende ervaring helaas niet haalbaar. Zij moeten het doen met gewone psychotherapie, die gegeven wordt door een erkende psychotherapeut en die wel wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Onlangs ontvingen wij een melding over Het Vierde Pad, een “Psychologenpraktijk voor natuurlijk psychisch herstel”. In deze praktijk werken twee therapeuten. “Je krijgt in onze praktijk begeleiding van ons beiden. Je krijgt dus therapeutische steun, heling en inspiratie van twee ervaren psychologen. Psycholoog Marieke van Bakel, MSc. en Jelmer van Nimwegen, MSc.”

Aan wervende teksten geen gebrek op de website: “Samen met jou werken we aan herstel van je fysieke, mentale en emotionele balans. Wij zien je niet als ‘ziek’ en wij proppen je niet in een DSM-diagnose-hokje. In onze visie loop je op een lastig deel van je levenspad. Wij beschouwen iedere crisisperiode als een kansrijke fase in je persoonlijke ontwikkeling. We helpen je om beter te worden: niet slechts ‘weer de oude’, maar ‘beter dan ooit tevoren’!”

Behandeling

Dit zich ervaren psychologen noemende echtpaar laat subtiel weten tegen het gebruik van pillen te zijn: We lezen: “Natuurlijk, dus medicijnvrij psychisch herstel. Als je beroep doet op onze begeleiding in je herstelproces, kies je daarmee bewust voor een oplossing zonder allopathische kalmerende middelen, antidepressiva of antipsychotica. Dat zijn medicijnen die de symptomen afdekken, zodat je ze niet meer voelt. Als je ons om hulp vraagt, wil je samen met ons – maar expliciet zónder pillen! – werken aan de diepere oorzaken van je klachten.” Men biedt: “een complete behandeling, integraal/holistisch, wat wil zeggen dat we gelijktijdig werken aan ‘de hele mens’.” Mensen die dermate ernstige psychische of psychiatrische problemen hebben dat medicatie nemen noodzakelijk is, zijn dus niet welkom in de praktijk. Dat is duidelijk.

Van Nimwegen en Van Bakel bieden met name ‘dieptepsychologische therapievormen’ aan. In het algemeen worden daarmee psychotherapievormen bedoeld, die uitgaan van het onbewuste als (mede-)veroorzaker van menselijk gedrag en daarmee van psychopathologische symptomen. Wikipedia geeft een mooi kort overzichtje. Kwakzalvers gebruiken de term ook graag omdat die zo gewichtig klinkt. Maar om echt ‘dieptepsychologisch’ met het onbewuste aan de slag te gaan heeft een erkende psychotherapeut wel meer zittingen nodig dan de “meestal 12 tot 16 consulten” die het echtpaar aanbiedt.

Verder kunnen “alle soorten problemen en klachten worden behandeld met een veelheid aan verschillende soorten therapieën”. Het gaat om ‘klassieke psychoanalyse, actieve imaginatie, droomonderzoek, reichiaanse ademtherapie, schaduwwerk, zelfobservatie en (veel) meer’, schrijven ze op hun website. We hebben hier kennelijk te maken met echte multitalenten. En daar wordt een passend honorarium voor gerekend. Navraag per e-mail door onze melder leverde het volgende antwoord op:Een particulier psychologisch consult duurt 1,5 uur en kost € 237,40.” En er is een goede verklaring voor dat hoge tarief: “Vanwege onze verregaande specialisatie, het hoge serviceniveau en de kwaliteit van onze faciliteiten, laat ons honorarium zich eerder vergelijken met dat van een medisch specialist of een advocaat, dan met het tarief van een reguliere GGZ-psycholoog of een coach”, schrijven ze in hun e-mail.

Weinig subtiel laten de zogeheten therapeuten weten dat Jan met de Pet en Mien Doorsnee niet echt welkom zijn in hun praktijk: “Onze praktijk (is) op Landgoed ‘De Ossenbroek’, natuur- en stiltegebied in het buitengebied van Beers, onder Nijmegen. Onze locatie, onze werkruimten en onze competenties bevinden zich in het hoogste kwaliteitssegment. Door de vrije en beschutte ligging van onze praktijk kunnen wij discretie en anonimiteit te allen tijde faciliteren”, is op hun website te lezen.

Verdienmodel

Maar geen nood als u opziet tegen de kosten van een therapie. Daar heeft dit echtpaar een slimme oplossing voor gevonden. We lezen op de website onder het kopje Honoraria en vergoedingen 2023 het volgende:

Zakelijk

Veel van onze cliënten hebben een eigen onderneming. Om belastingtechnische redenen kan het voordelig zijn om een training-/coachingstraject aan te gaan. We maken dan een offerte voor je en we factureren steeds 12 sessies vooraf. Als je doel bereikt is voordat de consulten ‘op’ zijn, krijg je uiteraard het te veel betaalde honorarium retour.
Kleinbedrijf of zelfstandig zonder personeel?

Je kunt onze begeleiding ook laten factureren als coaching, waardoor de kosten in minderen worden gebracht op je omzet. Daarmee verlaag je de kosten met 37% (of als je belasting moet betalen over meer dan €69.000,- netto winst: 49%). Je ontvangt een offerte en een factuur vooraf.

In dienst van een werkgever?
Ondernemers en bedrijven kunnen therapie/coaching vaak onderdeel maken van hun POP-traject (persoonlijk ontwikkeling plan), waarbij de werkgever de factuur in zijn geheel 0f gedeeltelijk betaalt.Ook bij burn out is de werkgever meestal maar al te graag bereid (mee) te betalen voor een spoedige terugkeer. Je werkgever ontvangt onze offerte en een factuur vooraf.”

Het Vierde Pad is kennelijk een verdienmodel om de pand(en) van de therapeuten in het ‘hogere segment’ te kunnen bekostigen. Daarom zoeken ze ook clientèle uit dat ‘hogere segment’. Het omkatten van therapie tot coaching zodat het aftrekbaar is als bedrijfskosten is slim en voor zover na te gaan niet illegaal. Maar een nette en echte psychotherapeut doet zoiets niet.

BIG-registratie?

In het BIG-register is geen M. van Bakel en geen J. van Nimwegen te vinden. Niet als gezondheidszorgpsycholoog en niet als psychotherapeut. Maar helaas mag iedereen zich psycholoog of therapeut noemen. Psychotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog zijn beschermde titels die alleen gevoerd mogen worden na een adequate opleiding en registratie. Op navraag door onze melder antwoordt Van Nimwegen in een e-mail: “Wij zijn geen psychotherapeuten in de academische zin van het woord, wel in de zin van ‘therapeia voor de psyche’: zorg, aandacht en heling voor de ziel.” Op hun website vermelden de dieptepsychologen op hun website wel hun lidmaatschap van allerlei organisaties op het gebied van alternatieve behandelwijzen.

Opleiding?

Van Nimwegen is oorspronkelijk leraar biologie en Van Bakel is opgeleid tot kapster. Beiden hebben MSc achter hun naam staan. Dat staat voor Master of Science (Meester in de exacte wetenschappen) en is een graad, verkregen na een afgeronde opleiding in het universitair of hoger beroepsonderwijs.

De titel is wettelijk beschermd en er staat een boete op het gebruik van de titel zonder het daarvoor bestemde diploma. ”We zijn beiden Jungiaans analytisch opgeleid in Nijmegen, een erkende 6-jarige deeltijdopleiding (1 dag per week), waarin het laatste jaar bestond uit werken aan de Master (of Sciences). Dat maakt ons tot ‘klassieke dieptepsychologen’ in de traditie van Freud, Jung, Adler en Reich”, schrijven ze in hun e-mail aan melder.

Ter info: Jung, een afgezwaaide leerling van Freud, was naar het oordeel van de meeste psychotherapeuten een notoire zwever en verkeerd in de Tweede Wereldoorlog. Reich had wanen en begaf zich in een kooi van Faraday tegen kosmische stralen.

We hebben uitgezocht hoe het zit met die opleiding tot Master of Sciences aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Er is er een kort interview uit 2014 te vinden met een oud-leerling waarin staat: “er is sinds kort de samenwerking met het Interuniversitäres Kolleg in het Oostenrijkse Graz. Daardoor is het mogelijk het diploma voor analytisch therapeut te upgraden naar een mastertitel.”

Maar op de website met de studiegids 2022-2023 van het Jungiaans Instituut in Nijmegen wordt niet meer gerept over het verkrijgen van de mastertitel na de vierjarige opleiding. De opleiding is niet erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) die de kwaliteit van het hoger onderwijs bewaakt. De Oostenrijkse mastertitel is niet wettelijk erkend. Pleegt het dieptepsychologische echtpaar titelfraude?

Kortom. Dieptepsychologen? Therapeuten? Masters of Science? In het hoogste kwaliteitssegment? Je moet maar durven.

Catherine de Jong en Michiel Hengeveld

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 oktober 2024

Chiropractoren koketteren met 'dr.' voor hun naam zonder een proefschrift te hebben verdedigd. Het gerechtshof in Arnhem keurt deze titelfraude goed.

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 12 juli 2023

De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaat in beroep tegen het OM. Het Openbaar Ministerie vindt titelfraude niet zo erg, terwijl dat strafbaar zou moeten zijn. Zo draagt het OM bij aan de devaluatie van de 'dr.'-titel.