UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 augustus 2024

‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.

‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag

Foto: Hongchi Xiao. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=a3QtVR1Ag0s

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe / Twee Amerikaanse artsen verliezen titel door desinformatie over ivermectim te verspreiden / Alternatieve kankerklinieken gebruiken Google aanbevelingen om patiënten te werven.

‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag

Hongchi Xiao is een in China geboren bankier die een alternatief pad besloot te bewandelen toen hij ‘paida lajin’ ontdekte. Xiao zegt deze techniek, waarbij mensen met de handen op lichaamsdelen moeten petsen, van Kung fu meesters geleerd te hebben. Met boodschappen op sociale media en video’s op YouTube heeft hij een internationaal gevolg weten te verzamelen die hem als een soort goeroe ziet. Xiao stelt dat je met het slaan op lichaamsdelen aangevuld met rekken en strekken de ‘energietoevoer’ in het lichaam kunt herstellen en zo jezelf kunt genezen.

Xiao is kritisch op westerse geneeskunde en de farmaceutische industrie, alles wat je volgens hem nodig hebt, is zijn techniek. Hij stelde ook dat je van diabetes af kunt komen met het petsen. Een jongen die van zijn in Xiao gelovende ouders geen insuline meer kreeg, is overleden. Een vrouw van 71 die ook stopte met insuline en begon te vasten in navolging van Xiao is ook overleden. Xiao is voor beide sterfgevallen veroordeeld voor doodslag.
Lees meer in The Guardian.

Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe

De Amerikaanse chiropractor Kevin Michael Brown uit Menifee, Californië, heeft toegegeven dat hij patiënten heeft misleid en verzekeringsfraude heeft gepleegd. Hij bracht operaties in rekening bij de zorgverzekering waarbij hij ‘neurostimulators’ implanteerde. Maar in werkelijkheid plakte hij Stivax, een electro-acupunctuur-apparaatje, aan de oren van patiënten vast. Dat apparaatje wordt niet vergoed en acupunctuur is een alternatieve behandeling die geen bewezen werking heeft. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre hij valse claims over de behandeling heeft gedaan.
Lees meer op de website van de Officier van Justitie.

Twee Amerikaanse artsen verliezen titel door desinformatie over Ivermectim te verspreiden

Pierre Kory en Paul Ellis Marik hebben hun artsentitel verloren. De American Board of Internal Medicine (ABIM) heeft die ingetrokken, omdat de beide artsen het dierengeneesmiddel Ivermectim waren gaan promoten als een effectief medicijn tegen Covid-19. Daar is nooit bewijs voor geleverd. De artsen vinden dat de ABIM een fout begaat omdat ze niet meer voor een open discussie over wetenschap zou zijn. Studies naar de werking van Ivermectim bleken later fouten te bevatten, waardoor de artsen met hun wetenschappelijke bril op juist hadden moeten concluderen dat het geen veilig middel was om te promoten.
Lees meer bij Medscape.

Alternatieve kankerklinieken gebruiken Google aanbevelingen om patiënten te werven

Uit een onderzoek naar hoe 47 alternatieve klinieken die behandelingen tegen kanker aanbieden, omschreven staan op Google, blijkt dat 83 procent niet zegt dat het een alternatieve kliniek is. De aanbevelingen die patiënten bij de klinieken doen, waardoor ze sneller in Google te vinden zijn, kloppen ook niet. Volgens de onderzoekers doet Google er te weinig aan om patiënten tegen valse claims van alternatieve klinieken te beschermen. De Amerikaanse Federal Trade Commission is voornemens om harder op te treden tegen onware en onechte online reviews die onware claims onderschrijven, zodat het moeilijker wordt om ze te plaatsen.
Lees meer in Nature.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 juli 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Ophef over horoscoop-segment bij Australisch journaal / Amerikaanse chiropractiekliniek licht klanten op.

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.