PowNed laat kwakzalvers kritiekloos onzin verkopen
Programmamaker Vera Verzijl geeft kwakzalvers ruim baan in haar PowNed-programma ‘30 en nooit meer …. naar een dokter’.
Foto: Monique Tjon-A-Tsien komt uit een ijsbad. Bron: WOS. https://wos.nl/nieuws/artikel/nieuwjaaradvies-van-heulse-ijsdokter-monique
‘De dertiger wordt kritischer als het gaat om gezondheid’, meldt programmamaker Vera Verzijl direct aan het begin van haar PowNed-programma ‘30 en nooit meer …. naar een dokter’. Om vervolgens haar stelling te onderbouwen door alleen kwakzalvers aan het woord te laten, zonder enig gezond commentaar toe te voegen. Hele slechte journalistiek!
Het op tien augustus uitgezonden PowNed-gezondheidsprogramma op NPO1 – aflevering vier in een vijfdelige serie over dertigers – is een misleidende, tenenkrommende vertoning. In sneltreinvaart mochten patiënten met een ernstige aandoening, MS en een instabiele wervelkolom, vertellen dat ze in Nederland niet geholpen konden worden (mededeling: vanwege ‘achterlopende’ medische kennis) om vervolgens via googelen op internet bij dure, buitenlandse – niet-vergoede – kwakzalvers terecht te komen: bij een stamcelkliniek in Mexico en voor de derde keer (twee keer zonder voldoende resultaat? – red.) bij een neurochirurg in Barcelona (geen enkele medische publicatie op zijn naam, ook niet voor zijn ‘wonder’-operatie: fixeren op wervelkolom). Een commentaar van een MS-neuroloog of van een deskundige neurochirurg (ze zijn er in Nederland) uit het reguliere circuit krijgt de kijker niet te horen.
Artsen die aan kwakzalverij doen wekken vertrouwen
Verder mag een aantal alternatieve therapeuten onder wie zelfs BIG-geregistreerde artsen leeglopen over immuunsysteem-‘versterkende’ ijsbaden, genezende ademhalingstechnieken en over gezonde oer-diëten in combinatie met voedingssupplementen. Een eenvoudig telefoontje met iemand uit de serieuze wetenschap zou minimaal twee fronsende wenkbrauwen en kritische noten hebben opgeleverd. De meeste gedebiteerde gezondheidsclaims hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. Artsen die aan kwakzalverij doen zijn de ergste: door hun artsentitel wekken ze vertrouwen bij hun patiënten, juist artsen zouden daarom beter moeten weten.
En dan laten we de met planten pratende studente natuurgeneeskunde die ook alchemie (!) studeert en thuis een laboratorium heeft waar ze van planten voor allerlei klachten medicijnen maakt, gemakshalve even achterwege. Ze neemt alleen paardenbloemen mee naar huis die met de wind mee wuiven en zo vertellen dat ze meewillen. Een sceptisch/cynisch glimlachje is voldoende. Is dit de ‘nieuwe’ wetenschap van de dertiger?
Certificaat van omstreden Wim Hof
We hebben het hier onder meer over beweringen van de inmiddels niet meer praktiserende cardioloog Remko Kuipers – in de uitzending te zien in een witte doktersjas – en van huisarts Monique Tjon-a-Tsien uit het Zuid-Hollandse Wateringen. De laatste noemt zich graag ijsdokter, ze is per slot van rekening opgeleid – en kreeg er zelfs een certificaat voor – door ijsman Wim Hof, een voormalige stuntman van wie de kwakzalverij afdruipt. is sinds 2019 ook gecertificeerd transformational breath-coach, een techniek die iets vaags regelt: connectie.
Kuipers en Hof zijn oude bekenden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2014 schreven we over de vreemde kou-strapatsen van Hof. Ter informatie: de Nederlandse koude-goeroe heeft in de VS een claim aan zijn broek hangen van 67 miljoen dollar vanwege het overlijden van een 17-jarig meisje na een koud water/ademhalingssessie volgens Hof. In 2015 schreven we op deze website ook over oerdieet-gelovige Remko Kuipers vanwege zijn (orthomoleculaire) supplementenvoorkeur. PowNed-programmamaker Vera Verzijl heeft de stukken op deze website niet gelezen, in haar kritiekloze programma heeft ze het er niet over.
Kuipers werkte na zijn inschrijving in het specialistenregister korte tijd als cardioloog in het Dijklanderziekenhuis in Hoorn. Dat werd geen succes want na 15 maanden vertrok hij daar om afstand te doen van zijn actieve cardiologenloopbaan (zette ‘n.p.’ achter zijn naam) en begon in 2023 een start up in preventieve geneeskunde. Dat hij in 2022 promoveerde bij Frits Muskiet, een biochemisch hoogleraar tevens docent aan de opleiding tot orthomoleculair geneeskundige, deed al menige wenkbrauw fronsen. In de handelseditie van Kuipers’ merkwaardige proefschrift staat een juichende bespreking van de hand van vermageringsgoeroe ‘Dokter Frank’. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
IJsdokter Tjon-a-Tsien, sinds 2000 huisarts en in de loop der jaren afgegleden naar ademcoach en koude-therapeut, heeft nog geen plaatsje gekregen in de trits kwakzalvers op deze website.
Integrative Medicine
Tjon-a-Tsien is oprichter van de IJsdokter Health Clinic. Ze is sinds een jaartje bestuurslid van de Academy for Integrative Medicine (AIM), een op deze website vaak genoemde organisatie van alternatievelingen. In de PowNed-uitzending heeft ze het over ‘koud water als medicijn’. Een lerares heeft ‘emmergieten in de ochtend’ van haar geleerd om haar depressie het hoofd te bieden en om het gebruik van medicijnen te verminderen, te ontlopen. IJswater, in combinatie met een specifieke ademhalingstherapie, kan bijdragen aan de genezing, zegt Tjon-a-Tsien, met de toevoeging dat deze mededeling ‘kort door de bocht is’. In ieder geval wordt het welzijn er beter van, meldt de ijsdokter.
Haar activiteiten binnen de AIM-organisatie beloven niet veel goeds. Tjon-a-Tsien zit sinds een jaar in het AIM-bestuur en bouwt er aan de ‘kwaliteit en vernieuwing’ van het artsenonderwijs. Op haar Linkedin-pagina heeft ze het over ‘de huisarts van de toekomst’ waarna ze schrijft: ‘Body & mindfulness, homeopathie, TCM, antroposofie vind ik een verrijking van het huisartsenvak’. Brr…. het is allemaal kwakzalverij.
PowNed-programmamaker Verzijl reageert niet op twee e-mails van de webredactie, terwijl de daarin gestelde vraag zo eenvoudig is: waarom ze alleen kwakzalverij heeft laten zien als bewijs dat 30-ers anders tegen gezondheid aankijken.
Gerelateerde artikelen
Ice Man Wim Hof voor gerecht: dood door schuld
artikelen - 25 oktober 2023De rechtbank in Los Angeles wil Wim Hof en zijn bedrijf Innerfire horen, er dreigt een claim van 67 miljoen dollar voor de Ice Man.
Lees meerMeester Kackadorisprijs 2014
page - 18 september 2014Uit een flink aantal aanmeldingen heeft de jury van de Meester Kackadorisprijs 2014 de volgende shortlist van acht kandidaten vastgesteld, die in alfabetische volgorde hieronder worden geïntroduceerd.
Lees meerDe Wim Hof-methode, een nieuwe ster aan het alternatieve firmament
artikelen - 19 februari 2014Wim Hof heeft al langere tijd bekendheid als stuntman. Sedert het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij records gevestigd met zwemmen onder poolijs, langdurig verblijven in water met ijsblokken, klimmen in de eeuwige sneeuw en langeafstandslopen op blote voeten in diepvrieskou.
Lees meer