UM krijgt gelijk in ontslagzaak
In het dagblad de Limburger verscheen het navolgende bericht:Bron: Dagblad De LimburgerDatum: 17 maart 2006 UM krijgt gelijk in ontslagzaakHoogleraar psychiatrie Maes weigerde bij bedrijfsarts te verschijnenVan onze verslaggever Maastricht — De voormalige hoogleraar psychiatrie M. Maes is in 2004 terecht op staande voet ontslagen door de Universiteit Maastricht (UM) omdat hij weigerde op het […]
In het dagblad de Limburger verscheen het navolgende bericht:
Bron: Dagblad De Limburger
Datum: 17 maart 2006
UM krijgt gelijk in ontslagzaak
Hoogleraar psychiatrie Maes weigerde bij bedrijfsarts te verschijnen
Van onze verslaggever
Maastricht — De voormalige hoogleraar psychiatrie M. Maes is in 2004 terecht op staande voet ontslagen door de Universiteit Maastricht (UM) omdat hij weigerde op het spreekuur van de bedrijfsarts te verschijnen. Dat heeft de bestuursrechter in Maastricht besloten in een beroepszaak die de professor tegen zijn oude werkgever had aangespannen.
De UM verleende de Belgische professor op 27 september 2004 zogeheten strafontslag. Maes lag toen al jaren in de clinch met zijn collega’s en leidinggevenden op de universiteit. Het conflict liep in 2004 zo hoog op dat de Vlaamse professor niet meer op de universiteit kwam omdat hij naar eigen zeggen aan een burnout leed. Toch werkte hij wel door in zijn Belgische privéklinieken.
Toen hij weigerde zich te laten onderzoeken door de bedrijfsarts, was de maat vol voor het universiteitsbestuur en werd Maes op staande voet ontslagen. De ex-hoogleraar ging daartegen in beroep bij de bestuursrechter.
Voor de rechter staat vast dat Maes zich heeft onttrokken aan een medisch onderzoek van de bedrijfsarts, hoewel de professor herhaaldelijk was gewezen op de mogelijke disciplinaire consequenties van zo’n weigering. Het verweer van Maes dat hij als professor een zelfdiagnoses van ‘burnout’ kon stellen verwierp de bestuursrechter. Maes had zijn eventuele ziekte, net als een andere werknemer, moeten laten onderzoeken door een bedrijfsarts. Op grond van dit ‘ernstig plichtsverzuim’ mocht de universiteit de hoogleraar ontslaan.
Advocaat F. Bots van Maes zegt hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep te gaan. “Het is een zeer complex dossier dat zich beter leent voor een hogere rechter. Het vonnis vind ik dun en niet goed onderbouwd”. Over de omstreden zelfdiagnose van zijn client zegt Bots dat “iemand die onder druk staat fouten kan maken”.
Maes heeft eind vorig jaar ook een hoger beroep ingesteld tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Die beschuldigde de ex-hoogleraar psychiatrie vorig jaar van onzinnige diagnostische technieken en dubieuze therapieën door onder meer chronisch vermoeide patienten met visoliepreparaten te behandelen. Het kort geding over de kwestie werd in december door Maes verloren bij de rechtbank in Amsterdam.
Ook binnen de UM waren collega’s zeer kritisch over de werkzaamheden die Maes verrichtte in zijn privéklinkieken. Met dergelijke behandelmethodes wenste de universiteit niet geassocieerd te worden, zei UM hoogleraar neuropsychiatrie W. Steinbusch eerder tegenover deze krant.
Gerelateerde artikelen
‘Horror’-arts Wim Huppes krijgt twee jaar cel en dwangverpleging
artikelen - 12 december 2024Wim Huppes, die kankerpatiënten zei te kunnen genezen met een kwakzalver-therapie, is veroordeeld tot twee jaar cel (met 13 maanden voorwaardelijk). Ook moet hij zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek en een boete betalen.
Lees meerSymposiumverslag: Levensgevaarlijke psychokwakzalverij
page - 14 december 2019Kwetsbare mensen zoeken soms hun toevlucht tot psychokwakzalvers en dat kan fatale gevolgen hebben. Wat wordt daartegen gedaan?
Lees meerDeel 8: Dr. Rogier Hoenders, Lentis-kampioen integratieve psychiatrie
artikelen - 05 oktober 2016Dr. Rogier Hoenders is integratief psychiater bij het Groningse Lentis. Daar biedt hij alternatieve onbewezen behandelmethoden aan.
Lees meer