Pseudowetenschap gaat down (en) under
De net opgerichte Australische organisatie Friends of Science in Medicine (FSM) heeft $3.000 gekregen van de Australische vereniging Skeptics, als steun voor het opzetten van een website.
De antikwakzalveractiviteiten in Australië nemen een hoge vlucht en zijn inmiddels vergelijkbaar met die in Nederland. FSM, een groep medici en medische wetenschappers, wil pseudowetenschappen uitbannen. De organisatie heeft eind vorig jaar als eerste haar pijlen gericht op Australische universiteiten die onderwijs aanbieden in kwakzalverij als homeopathie, acupunctuur, iriscopie en chiropractie. ‘Het doet ons genoegen de eerste officiële brief die wij als bestuur van een officieel opgerichte organisatie schrijven, juist te kunnen richten aan Skeptics, onze natuurlijke partner in de strijd tegen pseudowetenschappen’, schrijft FSM in haar dankbrief voor de geldelijke ondersteuning.
De ledenaanwas is de afgelopen twee maanden enorm geweest, FSM heeft nu bijna vijfhonderd leden, schrijft het bestuur. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft 2100 leden. Er zijn in Australië dus nog veel leden te winnen.
FSM heeft in aanloop naar haar oprichting een twintigtal universiteiten gevraagd te stoppen met alternatieve opleidingen en cursussen. Twee oprichters en nu bestuursleden van FSM, prof. Allastair MacLennan (gynaecoloog aan de University of Adelaide) en prof. Rob Morisson (emeritus-hoogleraar milieustudies aan Flinders University, eveneens in Adelaide) hebben in februari in het artsenblad Medical Journal of Australia (MJA) een lijst van cursussen en universiteiten gepubliceerd waar alternatieve colleges worden gegeven.
Het dagblad The Sydney Morning Herald schreef een artikel op zijn website over dit opiniestuk en vroeg lezers of universiteiten wel of niet alternatieve opleidingen moesten verzorgen. Bijna een miljoen mensen reageerde. Driekwart van hen vond dat universiteiten geen colleges moesten geven in alternatieve behandelingen. Een opmerkelijk hoog percentage: het betekende dat de opiniepeiling acht maal meer deelnemers had getrokken dan het artikel zelf op de website van de Herald dat ‘slechts’ door een kleine honderdduizend mensen was gelezen op het moment van sluiting van de peiling. De uitgever Fairfax van het Australische dagblad heeft bevestigd dat er met de peiling moet zijn gerommeld. Door wie, weet het bedrijf niet. Fairfax meldt vervolgens terloops dat internetpeilingen geen enkele wetenschappelijke basis hebben. FSM ontkent iets met de onverwachte uitkomst van de peiling van doen te hebben. De organisatie stelt niemand te hebben verzocht om op een bepaalde manier te stemmen.
De Australische kruidenvereniging, National Herbalists Association of Australia (NHAA) maakt zich kwaad over het opiniestuk van beide FSM-bestuursleden in MJA: ‘Kruidendokters moeten kunnen integreren in het reguliere gezondheidscircuit. Dit kan alleen als we de wetenschappelijke onderbouwing van onze kruiden en behandelmethode kunnen verbeteren. Daar hebben we kennis voor nodig en dus opleidingen’.
FSM en de vereniging Skeptics hebben nog veel werk te doen. Uit cijfers – afkomstig uit het alternatieve circuit, dat wel – blijkt dat 70 procent van de Australiërs gebruik maakt van alternatieve medicijnen en therapieën.
Gerelateerde artikelen
Huisartsen, doe homeopathie toch de deur uit
artikelen - 23 september 2015De Landelijke Huisartsen Vereniging LHV zou zich, net als haar Australische zusterorganisatie RACGP, moeten distantiëren van homeopathie, schrijft het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in een open brief aan het LHV-bestuur.
Lees meerAustralisch overheidsadviesorgaan: `homeopathie werkt niet´
artikelen - 22 april 2014Er is geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt, concludeert het belangrijkste gezondheidsadviesorgaan van de Australische regering, de Australian National Health and Medical Research Council (NHMRC).
Lees meer