Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 februari 2013

RTL 4 neemt veroordeelde artsen opnieuw op de korrel

De redactie van RTL4 Nieuws heeft op haar website een lijst van artsen gezet (waaronder Ruud Vermeulen) die, ondanks een tuchtrechtelijk beroepsverbod en een schrapping in het BIG-register, zijn blijven werken met patiënten.

RTL 4 neemt veroordeelde artsen opnieuw op de korrel

De commerciële omroep maakte eind 2010 ook al zo’n lijst, wat korter maar met bijna dezelfde namen.

Vier artsen op de lijst kregen hun beroepsverbod in Groot-Brittanië opgelegd. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft aan NOS.nl gemeld een procedure te zijn begonnen om het beroepsverbod van die artsen ook in Nederland van ‘kracht te laten zijn.’ De RTL-lijst is een mooi hulpmiddel voor de nieuwe en scherpere taakstelling die de minister van VWS de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft opgelegd: de IGZ moet meer inspecties gaan uitvoeren.

Vier van de dertien artsen op de nieuwe lijst werken met alternatieve geneeswijzen; bij drie van hen was dat ook de reden van de veroordeling. RTL 4 noemt de namen van de artsen niet, wij plaatsen ze omdat hun namen de afgelopen jaren al verschillende keren zijn genoemd op de websites van onze vereniging en die van Skepsis. We noemen alleen de alternatieve behandelaars op de RTL-lijst, inclusief de nummering en de omschrijving die de omroep hanteert.

Zorgverlener 4, internist

‘Werkte in medisch centrum Maria Magdalena in Roosendaal en in België als internist. Hij vertelde een patiënt met kanker ten rechte dat ze was genezen. Werd ook in België ontslagen door de ophef uit Nederland. Hij werkt momenteel door in zijn Belgische thuispraktijk. Houdt zich bezig met alternatieve geneeskunde.

Is in België slechts berispt en veel Nederlanders laten zich nu bij hem thuis in België behandelen.’

Het gaat hier om de Belgische arts Patrick van Eeghem met een praktijk in Kortrijk. Van Eeghem, die zich bezig houdt met spiritueel getinte behandelingen, is in België door de Raad van Beroep van de Orde der Geneesheren begin 2010 geschorst voor een periode van zes weken, die indertijd direct is ingegaan.

Zorgverlener 7, gynaecoloog

‘Had een seksuele affaire met een patiënt. Nam de vrijpartijen op met de webcam in zijn praktijk. De webcam is volgens de tuchtrechter gevaarlijk voor de privacy van patiënten. Daarnaast zou hij zich hebben verrijkt en foutieve medicatie hebben uitgeschreven. Werkt als alternatief genezer in zijn praktijk. De oud-gynaecoloog behandelt hier mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom.’

Het gaat hier om Ruud Vermeulen die begin januari 2011 uit het BIG-register is geschrapt. Hij heeft een praktijkruimte in Amsterdam. Aan die praktijk is momenteel geen arts meer verbonden.

Zijn reactie aan de redactie van RTL Nieuws: ‘Ik heb een ernstige fout begaan door in te gaan op de avances van een patiënte. Dit had ik niet moeten doen. Tegenwoordig help ik mensen die in de kliniek een inspanningstest moeten afleggen. Verder begeleid ik mensen op afstand, maar verder vermijd ik elk contact.’

Zorgverlener 9, arts

‘Was (een van de vele) dokters van Sylvia Millecam. Hij verloor zijn bevoegdheid omdat hij een tumor aanzag voor een infectie en de aanwezigheid van kanker ontkende. Ook fraudeerde hij in het patiëntendossier door het achteraf in te vullen. Heeft momenteel een praktijk waar hij mensen behandelt onder het mom van natuurgeneeskundige.’

Het gaat hier om René Broekhuijse. Hij heeft de praktijk De Nieuwe Ham in de Meern.

Zijn reactie aan de redactie van RTL Nieuws: ‘De Vereniging tegen de Kwakzalverij probeert me strafrechtelijk te vervolgen. Binnenkort dient de uitspraak bij de Hoge Raad en ik verwacht een positieve uitkomst. Mogelijk komen er nieuwe feiten boven drijven en kan ik de tuchtzaak opnieuw laten behandelen. Ik wil mijn BIG-registratie terug.’

Zorgverlener 12, arts

‘Behandelde patiënten van over de hele wereld met een omstreden vorm van stamceltherapie. In zijn Rotterdamse kliniek injecteerde hij MS-patiënten met cellen die alleen getest waren op dieren. De tuchtrechter in Groot-Brittannië gaf hem in 2010 om die reden een beroepsverbod voor het leven. In Nederland behield de arts zijn BIG-registratie.’

Het gaat hier om Robert Trossèl met een praktijk in Rotterdam. Hij is in 2010 uit het Britse artsenregister geschrapt.

Zijn reactie aan RTL Nieuws-redactie: De arts geeft geen commentaar.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 januari 2018

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft kwakzalver René Broekhuyse vrij spel gegeven om door te gaan met zijn onbewezen methodes.

artikelen - 20 augustus 2017

Kwakzalver René Broekhuyse, bekend geworden na de zaak rond actrice Sylvia Millecam, zegt nu Q-koorts te kunnen genezen met suiker.

artikelen - 03 maart 2017

Middels een verborgen camera-actie heeft SBS-programma Undercover met hulp van de VtdK twee kwakzalvers betrapt.