Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 31 juli 2020

Skepp zet twee kwakzalvende hogescholen te kijk met prijs

Het Vlaamse Skepp heeft deze week haar prijzen uitgereikt aan twee kritische journalisten en aan twee kwakzalvende hogescholen.

Skepp zet twee kwakzalvende hogescholen te kijk met prijs

Onze Vlaamse zusterorganisatie Skepp heeft deze week haar Skeptische Put uitgereikt aan twee van de grootste hogescholen in Vlaanderen: de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Hogeschool Howes in Brugge.

Beide scholen hebben al enkele jaren een postgraduaat acupunctuur in hun curriculum staan. Acupunctuur is echter pseudowetenschap, vindt Skepp. De effecten van acupunctuur zijn uitgebreid onderzocht, de resultaten zijn echter niet beter dan bij een placebo, legt Skepp uit. De Vlaamse organisatie reikt jaarlijks haar Skeptische Put – vergelijkbaar met de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij – uit aan een persoon of organisatie die wetenschap aan zijn laars lapt en zich onkritisch opstelt.

De Skeptische Put is niet de enige Skepp-prijs. De jaarlijkse prijs voor kritische geesten, de Zesde Vijs, werd dit jaar uitgereikt aan twee onderzoeksjournalisten van dagblad De Morgen, Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove. De Zesde Vijs wordt jaarlijks gegeven aan personen die kwakzalver-activiteiten aan de kaak hebben gesteld door objectieve wetenschappelijke kennis te verspreiden. De twee schreven een reeks van twaalf artikelen over hoe antivaxxers in België te werk gaan. Ze schuwden niet undercover te gaan om informatie boven tafel te krijgen.

De 2019 Skepp-prijzen zijn dit jaar vanwege de coronacrisis op een ludieke manier uitgereikt, door de al meer dan veertig jaar in Vlaanderen wonende Britse cabaretier Nigel Williams en arts/journalist Marleen Finoulst, vice-voorzitter van Skepp. De uitreiking is te zien in een vijf minuten durend samenvattend filmpje op YouTube.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 oktober 2024

Een folder voor de basisschool van acupuncturistenvereniging NVA waarin het woord wetenschap ontbreekt, geschreven door een astrologe. Kan het gekker?

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.