Door: Daniel S. Joffe | Geplaatst: 07 maart 2015

Snorestopper richt zijn pijlen onterecht op apneu-patiënt

Snorestopper heet het mondbitje dat twee Deense internetondernemers, Christian Eberth en Yngvi Karlson Vatnhamar, op de Nederlandse markt hebben gebracht. ‘Stopt snurken direct’, claimen ze, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing daarvoor.

Snorestopper richt zijn pijlen onterecht op apneu-patiënt
Erger is dat ze zich met hun internetcampagne specifiek richten op slaapapneu, in medisch jargon OSAS (Obstructief SlaapApneuSyndroom). Dit doen ze door hun advertentie op websites als onder meer geenstijl.nl te larderen met een “schokkend” plaatje van een patiënt met een CPAP-apparaat op, een soort luchtpomp die tijdens de slaap de luchtwegen openhoudt. De Denen hebben een simpele en goedkope oplossing voor dit “enge” CPAP-apparaat, claimen ze. Een oplossing die met een muisklik te bereiken is: hun Snorestopper.
 
Het is een simpel bitje met een kostprijs van een paar eurocenten dat tijdelijk wordt aangeboden voor €50. Het bitje is vergelijkbaar met de slecht passende, en daarom gevaarlijke standaard hockeybitjes, die door te verwarmen eerst zelf op maat moeten worden gemaakt.
 
Er zijn veel snurkbitjes op de markt, die steevast claimen snurkprobleem op te kunnen lossen met altijd ook een subtiele verwijzing naar apneu. Snorestopper maakt het erg bont met zijn directe verwijzing naar apneu in de vorm van een foto van iemand met een ademmasker op terwijl het beter zou zijn als die Denen op hun site zouden suggereren dat het als eerste verstandiger is een onderzoek te laten doen of je überhaupt wel slaapapneupatiënt bent. Op hun site wordt echter met geen woord gerept over eventuele diagnostiek maar wordt direct een therapie aangeboden: hun Snorestopper.
 
Slaapapneu, OSAS, is een ernstige aandoening die veel voorkomt en co-morbiditeit heeft met diabetes en hart- en vaatziekten. Het is een aandoening die te ernstig is om twee internetondernemers vrolijk mee te laten rotzooien, in combinatie met valse, medische claims. Voor de Nederlandse markt is het überhaupt een absurde aanbieding. Hulpmiddelen tegen OSAS zijn relatief duur; de behandeling valt echter geheel binnen de basisverzekering als slaapapneu is gediagnostiseerd.
 
Er is een groot technisch verschil tussen “snurk”-beugels en zogeheten MRA-apparaten (Mandibular Repositioning Appliance) tegen slaapapneu. Snurkbeugels ondersteunen vaak alleen in de bovenkaak het zachte verhemelte, MRA’s drukken vaak actief de onderkaak naar voren om de luchtopening fysiek te verbreden. Dit doen ze alleen goed als ze comfortabel zitten. In diverse studies worden echter bijwerkingen gerapporteerd als tandverplaatsing, terwijl ook de effectiviteit op de lange termijn wetenschappelijk zeer ter discussie staat.
 
Verwijzingen van beugelfabrikanten naar apneu zijn uit den boze, zo oordeelde ook de Reclame Code Commissie (RCC) half november vorig jaar in een klacht die was ingediend tegen reclame-uitingen van Snörex, ook een producent van een anti-snurkbitje. Snörex-bitjes worden op maat gemaakt, in tegenstelling tot de meeste anti-snurkbitjes zoals de eerder genoemde Deense. Desalniettemin is een verwijzing in advertenties naar apneu uit den boze. Ook Snörex claimt in advertenties en op zijn website dat zijn bitje is ontwikkeld voor de behandeling van snurken en apneu. Het gebruik van het woord apneu kan echter niet door de beugel, vindt de RCC. ‘Slaapapneu is een medische aandoening. Het Snörex-bitje is bewezen niet effectief als behandeling van slaapapneu’, aldus de raad in zijn uitspraak. 

Daniel S. Joffe

tandarts

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 november 2024

Lichtkamer EESystem, overgewaaid uit de VS, zou kanker genezen, beweert acteur Christophe Haddad. Het is kwakzalverij.

artikelen - 24 oktober 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed, is veroordeeld / Britse natuurgenezeres verliest bevoegdheid.

artikelen - 22 oktober 2024

Fleur Agema, de minister van Volksgezondheid, gelooft in de kwakzalverijmethode NEI.