Tros Radar ontmaskert atlaskrakers
De uitzending eind september van Tros Radar over de AtlasProfilax-methode, waarmee scheefstand van de bovenste schedeldragende nekwervel, zou zijn recht te trillen, is hilarisch.
De atlas is de bovenste nekwervel. Echte scheefstand daarvan kan ontstaan als gevolg van een ernstig ongeluk en bij reuma. Het komt daarom niet al te veel voor. Verder heeft iedereen enige asymmetrie in de bovenste nekwervel, maar dat kan geen enkel kwaad, stellen experts als de Belgische radioloog Stephan DeClerck. Kwakzalvers zien dit anders en detecteren vaak grote scheefstand die volgens hen verantwoordelijk zou zijn voor chronische hoofdpijn, rugpijn, bronchitis, allergie of depressie. Ook huilbaby’s behandelen ze.
In de reportage laat de verslaggeefster van Radar in België eerst een röntgenfoto maken van haar bovenste wervelkolom. Niets aan de hand, er is geen scheefstand te zien, concludeert de Belgische radioloog. Ook Rien Vermeulen, hoogleraar neurologie in het AMC en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, bekijkt de foto en bevestigt deze diagnose: `Prachtig recht.´
Vervolgens begint met een verborgen camera een tocht langs drie atlasbehandelaars. De eerste therapeut ziet dat het linkerbeen van de verslaggeefster, liggend op haar buik, omhoog komt. `Dat wijst op scheefstand, misschien veroorzaakt door een traumatische ervaring. `Het overlijden van een konijn´, suggereert de verslaggeefster met enig sarcasme. De therapeut zet vervolgens haar atlas recht met een trilapparaat waarmee hij nekspieren masseert. Picobello recht, constateert hij. De verslaggeefster gaat daarna naar een tweede therapeut. Die ziet aan de hand van beenlengteverschillen echter scheefstand die ook hij netjes met een trilapparaat wegtrilt. `Voor het leven´, geeft hij vervolgens als garantie af. Een eeuwigheid die echter niet lang duurt: enkele uren later constateert een derde therapeut scheefstand, van maar liefst zes centimeter, die hij vervolgens rechtzet. Zo eindigt een hilarische tocht langs scheefstandstherapeuten met een atlaswervel die al die tijd superrecht heeft gestaan, zoals te zien was op de röntgenopname.
Te bizar voor woorden, constateert Rien Vermeulen. `Dit kan helemaal niet. Als er echte scheefstand zou zijn, dan krijg je die niet weg met een vibrator. Dit is kwakzalverij.´ De redactie van Radar is het met hem eens: `In vijf minuten ben je van al je klachten en van 180 euro af´, luidt hun samenvattende conclusie.
De wereld van Nederlandse atlasbehandelaars is verdeeld. Een groep van zeven heeft zich verenigd in de Vereniging AtlasProfilax. Zij zijn officieel geregistreerd bij de uitvinder van de behandeling en zijn trilapparaatje AtlasProfilax, de Zwitser René-Claudius Schümperli. Wim van den Berg, oud-lid van de maharishi-sekte, is voorzitter van deze Nederlandse AtlasProfilax-vereniging. Een van de door Radar bezochte therapeuten is Felix Baas, eigenaar van de praktijk Corpus Massage & Verzorging in Amsterdam en lid van deze vereniging.
Een tweede groep met een twintigtal therapeuten heeft een trilopleiding met een atlascorrector gehad bij Toon de Laat (PDF). Hij is natuurgeneeskundige met een winkel in Budel. De Laat verkoopt niet alleen atlastrilapparaten maar ook producten als voedingssupplementen en kruidenpillen.
De twee groepen mogen elkaar niet en hebben ruzie. Van den Berg van de ene club noemt in een e-mail therapeuten van de andere groep copycats, na-apers. Zij mogen de naam Atlasprofilax niet gebruiken. Bovendien zijn ze verkeerd bezig, vindt hij. `Een van die na-apers, te zien in de TROS-uitzending, voert de behandeling uit met de patiënt in liggende positie. Dat is gevaarlijk.´ De heer De Laat van Atlascorrectie, de andere groep, mailt: `Wij zijn niet van Altlasprofilax en wensen hier ook niet mee geassocieerd te worden. Met Zwitserland, hebben wij niets te maken. Gelieve geen verdere mail meer te sturen.´
Gerelateerde artikelen
Collum-triltherapie, niet-werkende wijn in oude zakken
artikelen - 23 augustus 2023Whiplash, migraine, gezichtspijn, depressie en wat dies meer zij zijn te genezen door massage van de nekspieren met een ‘vibrator’; onzin.
Lees meerPluut gaat in hoger beroep na het verliezen van zijn kort geding tegen de VtdK
artikelen - 01 juli 2014In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.
Lees meer‘Fondsenwerver’ Pluut krijgt grotendeels ongelijk van rechter
artikelen - 27 mei 2014De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in een kort geding aangespannen door de Haagse zakenman Pluut grotendeels gelijk gekregen.
Lees meer