Door: | Geplaatst: 20 november 2020

UMCU stopt kwakzalverij-keuzeblok

Het UMCU is, onder meer na kritiek VtdK, gestopt met het alternatieve keuzeblok voor tweedejaars geneeskundestudenten.

UMCU stopt kwakzalverij-keuzeblok

Het UMCU is gestopt met het keuzeblok ‘complementaire zienswijze in de zorg’, laat vice-decaan Berent Prakken (hoogleraar immunologie), verantwoordelijk voor het onderwijs, desgevraagd weten.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij nomineerde het UMCU en zijn hoofdbestuurder Arno Hoes, decaan en voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB), twee maanden geleden voor de Meester Kackadorisprijs 2020 vanwege de uitstapjes die het keuzeblok maakte naar kwakzalveractiviteiten zoals acupunctuur en homeopathie.

De medische faculteit bood tweedejaars geneeskundestudenten deze keuzecursus ‘alternatieve geneeskunde’ aan in periode vier, aan het einde van het tweede jaar; er waren elk jaar 28 cursusplaatsen te verdelen. De alternatieve keuzecursus was ontwikkeld in samenwerking met het antroposofische Louis Bolk Instituut. Het stoorde de vereniging dat het UMCU met dit keuzeblok ‘beginnende geneeskundestudenten wijsmaakte dat antroposofie en homeopathie nog steeds een reden van bestaan hebben ondanks sluitend wetenschappelijk bewijs van het tegendeel’, aldus het juryrapport.

In 2019 schreef de vereniging al een brief aan het College van Bestuur van het UMCU waarin het ongeclausuleerd lesgeven in de kwakzalverij aan de kaak werd gesteld, waarna een gesprek volgde tussen onder meer UMCU-bestuurder Prakken en twee bestuursleden van de verenging.

Lintje

Of de aanhoudende kritiek van de vereniging heeft geresulteerd in het stopzetten van het alternatieve keuzeblok is de vraag. Vorig jaar ging de keuzevakcoördinator, de antroposofische huisarts Casper Post Uiterweer, namelijk na meer dan vijf jaar trouwe dienst met pensioen. Hij streek daarbij – ook tot grote ergernis van de vereniging – een lintje op, nota bene voor zijn ‘inzet voor de antroposofie’. Huisarts Post Uiterweer was in 1985 oprichter van het Gezondheidscentrum Therapeuticum Utrecht en wordt beschouwd als een van de ‘pioniers’ van de antroposofische geneeskunde.

‘Alternatieve geneeswijzen zullen in het toekomstige UMCU-curriculum zeker nog steeds voorbij komen’, laat onderwijsverantwoordelijke Prakken weten in zijn e-mail aan de webredactie, maar het zal niet meer gebeuren in de oude vorm. De arts van nu zal per slot van rekening te maken krijgen met alternatieve geneeswijzen, schrijft hij. Hoe het gaat gebeuren, is nog niet ingevuld. Prakken: ‘Zoals u begrijpt is men bij onze opleiding geneeskunde nu al acht maanden in overdrive aan het werk om te proberen zoveel mogelijk van het reguliere onderwijs door te laten gaan inclusief de co-schappen. Dat heeft voorlopig al onze aandacht en prioriteit nodig.’

Daarom een tip aan het UMCU: betrek de Vereniging tegen de Kwakzalverij bij het opzetten van onderwijs over dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 05 augustus 2024

Lees het NTtdK 2024, nr 2 met onder meer: medische astrologie en de rechtsgang in de 18e eeuw, het Staphorster Boertje en meer.

artikelen - 18 september 2020

KWF Kankerbestrijding is met het Nij Smellinghe ziekenhuis en prof A.W. Hoes (UMCU) genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2020.

artikelen - 20 augustus 2020

Het KWF, Leerpunt KOEL, Prof A.W. Hoes zijn onder meer genomineerd voor de Meester Kackodorisprijs 2020.