Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 september 2017

Veel alternatieve artsen raken BIG-registratie kwijt

De rechtbank heeft besloten dat artsen behandeluren die ze besteden aan alternatieve zaken niet mee mogen laten tellen voor herregistratie.

Veel alternatieve artsen raken BIG-registratie kwijt

Foto: https://www.platform-ig.nl/alle-uren-tellen/

Acupunctuurartsen en Integrale Geneeskunde-artsen mogen de behandeluren die ze besteden aan alternatieve zaken niet meetellen bij de werkuren die ze nodig hebben voor hun herregistratie als (basis) arts. Die door de wetgever voorgenomen systematiek wordt al jaren door het artsengenootschap KNMG onderschreven, de rechtbank in Den Haag heeft dit eind augustus bevestigd.  

Veel alternatieve (basis)artsen zullen nu de komende jaren bij herregistratie door de mand vallen, ze zullen niet meer BIG-geregistreerd worden als (basis)arts omdat ze niet kunnen aantonen voldoende reguliere en dus erkende behandeluren te hebben “gedraaid”. Ze mogen zich dan geen arts meer noemen. De Stichting Platform Integrale Gezondheidszorg, een bundeling van organisaties met affiniteit voor alternatieven als acupunctuur, homeopathie, bioresonantie en antroposofie, verwacht (lees: is bang) dat de komende jaren zo’n 1000 complementair werkende artsen uit het BIG-register verwijderd zullen worden omdat ze niet kunnen voldoen aan de regels.

Gediplomeerde hulpverleners in de gezondheidszorg (onder meer verpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers) moeten sinds begin dit jaar in het kader van de wet BIG in het bezit zijn van een (her)registratie die niet ouder is dan vijf jaar. Dit was al het geval voor specialisten; basisartsen hebben als enigen uitstel gekregen tot eind dit jaar. Voor herregistratie moeten behandelaars kunnen aantonen dat ze voldoende werkervaring hebben. Artsen en specialisten moeten bijvoorbeeld in de periode van vijf jaar voorafgaande aan herregistratie 2.080 uur hebben gewerkt. Ze mogen alleen uren tellen die ze hebben gewerkt als regulier arts. De richtlijnen hiervoor zijn vastgelegd in een veertig pagina’s tellend document van het ministerie van Volksgezondheid, “Beoordelingskader artsen”. Het is opgesteld in samenspraak met de beroepsgroepen; voor artsen en specialisten is de KNMG geraadpleegd. Op 1 januari 2018 moeten veel basis- en profielartsen zich voor de eerste keer herregistreren in het BIG-register van het overheidsorgaan CIBG dat de registratie voert. 

Geen serieuze geneeskunde

In paragraaf 3.2.3 staat dat alternatieve behandelingen niet vallen onder de serieuze geneeskunde en niet meetellen als relevante werkervaring voor herregistratie in het BIG-register. Expliciet staat vermeld dat hiertoe behoren “homeopathie en acupunctuur maar ook andere interventies en therapieën die niet passen binnen de kaders van het deskundigheidsgebied waarvoor de zorgverlener in het BIG-register is geregistreerd. Zorgverleners die zowel reguliere als niet-reguliere behandelwijzen toepassen kunnen in het kader van herregistratie alleen werkzaamheden meetellen die tot de reguliere gezondheidszorg behoren.”

De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG) zijn het niet eens met de regelgeving, zij willen dat alle behandeluren mee geteld mogen worden, bij acupuncturisten dus ook de prikuren en bij resonantiegelovigen de pendeluren. De twee organisaties hebben daarom de Nederlandse staat, in de persoon van het ministerie van Volksgezondheid, op het matje geroepen voor de rechtbank in Den Haag. De twee alternatieve artsenverenigingen kregen daar echter eind augustus nul op het rekest. De Haagse rechter stelde beide clubs in het ongelijk. De werkervaringseis in het beoordelingskader sluit volgens de rechter terecht behandelingen op onder meer het gebied van acupunctuur en homeopathie uit. Die vallen niet onder de aan artsen voorbehouden handelingen, is te lezen in een artikel op de website van Medisch Contact.

De rechter vindt bovendien dat alternatieve artsen al vanaf januari 2012 wordt verteld dat ze een “adequate administratie van hun gewerkte uren” moeten bijhouden. Het patiëntenplatform Integrale Gezondheidszorg (IG) begon begin dit jaar een petitie waarin het eist dat de overheid alle patiënt-uren mee moet tellen bij BIG-herregistratie, afwijkend dus van de regelgeving. De petitie “Alle uren tellen” zal half september worden gesloten; 16.735 mensen (per 2 september) hebben de petitie ondertekend. De petitie, “Behoud complementaire artsen in het BIG-register”, zal eind dit jaar worden aangeboden aan de Tweede Kamer, drie maanden later dan eerst was gepland.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 23 februari 2023

Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.