Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 06 maart 2014

Vereniging handhaaft beschuldiging tegen zakenman Roland Pluut

Roland Pluut opvallend veel relaties heeft met stichtingen die geld inzamelen en namen hebben die op bestaande stichtingen lijken..

Ze zamelen geld in voor ‘voorlichting’ en onderzoek, maar kunnen niet aantonen welk onderzoek ze doen en om welke onderzoekers het gaat. De ‘voorlichting’ is van een erbarmelijke kwaliteit en is in feite niet te onderscheiden van hun fondsenwerving. Er ontbreken dan ook wetenschappelijke adviseurs, zoals gebruikelijk en zelfs verplicht bij dergelijke fondsen. De stichtingen waar het hier om gaat hebben op een uitzondering na geen ANBI-status, of hebben een ANBI-Status gehad die ingetrokken is. Geen van de fondsen heeft een CBF-keurmerk.

Desalniettemin slaagden zij erin vele miljoenen euro’s in te zamelen, daarbij een voorkeur voor alternatieve geneeswijzen uitdragend. De jaarverslagen zijn zo onduidelijk, dat de geldstromen moeilijk te achterhalen zijn. Veel geld verdween naar een Zwitserse stichting waaraan Pluut als consultant verbonden was en zijn vrouw in het bestuur zat. Opvallend aan deze stichtingen is onder andere dat veel familieleden van de heer Pluut (zijn vrouw, zus, neefjes, aangenomen kinderen) in de besturen zitten of hebben gezeten dan wel geld verdienen aan hun activiteiten. De officiële Nederlandse fondsen als KWF, Diabetesvereniging Nederland en Hartstichting waarschuwen voor de kwakfondsen omdat volstrekt onduidelijk is of ze onderzoek financieren en waar ze dat doen.

Lange tijd bleef Pluut als bedenker van deze geldklopperij onzichtbaar in de publiciteit totdat Argos in mei 2013 zijn naam onthulde. In het artikel op de website van de Vereniging geeft bestuurslid Cees Renckens een reconstructie van de handel en wandel van de zeven fondsen waarover het hier gaat.

Pluut en zijn fondsen eisen rectificatie op straffe van een kort geding. De Vereniging is niet voornemens te rectificeren en ziet een rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Op haar beurt bereidt de Vereniging een aangifte voor wegens consumentenbedrog, misleiding en het vermoeden van een criminele organisatie.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 juni 2023

Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevat het tijdschrift Medisch Dossier allerlei kwakzalverij-aanprijzingen.

artikelen - 02 juli 2018

Rechtbank heeft besloten dat links naar VtdK-stukken over zakenman Roland Pluut niet weggehaald hoeven te worden.

tijdschrift - 29 juni 2015

Verschillende kwak-fondsen hebben flink wat te besteden. Een duik in hun jaarverslagen levert meer informatie op.