Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2012

Verzekeraars zetten mes in alternatieve therapieën

Verzekeringmaatschappijen laten steeds vaker alternatieve therapieën vallen. Enkele ervan doen dit in de vorm van lange lijsten met niet-vergoede therapieën die ze op internet zetten.

Verzekeraars zetten mes in alternatieve therapieën

Zo heeft bijvoorbeeld de regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in Leiden een niet-lijstje op het internet gezet. Te zien is dat de verzekeraar onder meer de APS-therapie in de ban heeft gedaan. Volgens adepten is de prikkeltherapie APS ‘een van de meest succesvolle therapieën. De prikkeling bootst een zenuwimpuls van het lichaam na. Dit spoort aan tot aanmaak van lichaamseigen ontstekingsremmers en pijnstillers’.

De zorgverzekeraar in Leiden ziet geen heil in nog veel meer ‘alternatiefs’, zoals mesologie, Essaida Aqua Tilis, Niranam, Moerman, Narkada, Neuro Liguïstisch Programmeren en de Van Gemert Therapie. A. Sawas, een als oogarts geregistreerde arts, behandelt in drie Van Gemert-klinieken in het land ondermeer dyslexie- en hoofdpijnpatiënten. Zij krijgen een ‘basisbril met speciaal geslepen brillenglazen’ aangemeten. Ook al zegt het Van Gemert Instituut dat ‘90% van de door ons aangenomen patiënten naar tevredenheid is geholpen’, de Leidse verzekeraar vergoedt de therapie niet, ongetwijfeld vanwege de onwerkzaamheid. Ook patiënten van de kliniek van ene Essaidi in Eindhoven krijgen niets vergoed, ook al hebben ze uren in een stoombad gehangen van ‘het speciale genezende Aqua Tilis‘ dat netjes via huidporiën het lichaam binnendringt. Het stoomwatertje uit Marokko pakt van alles aan: multiple sclerosis, reuma en verschillende type kanker, waaronder huidkanker, longkanker en alvleesklierkanker. Onzinnig uiteraard.

Ook verzekeraar Zilveren Kruis Achmea heeft op internet een lijst met alternatieve behandelingen gezet die niet worden vergoed. Op die lijst staan onder andere ASR (Analytisch-Synthetische Responsetherapie of Reflexzonetherapie), chelatietherapie, darmspoelingen, dry needling, flebologie, mindfulness en neurofeedback. ASR zorgde enkele jaren geleden voor ophef, toen het tv-programma Radar bij een therapeut met een verborgen camera opnames van maakte waaruit bleek dat er sprake was van het masturberen van ‘patiënten’ door ontklede hulpverleensters. De Consumentenbond had de ASR-therapie kort tevoren met goede rapportcijfers beloond. En chelatietherapie staat terecht ook op de zwarte lijst. Half april was er een zitting van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in een beroepszaak die chelatietherapeut Peter van der Schaar heeft aangespannen tegen een eerdere uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven. Die schorste Van der Schaar in 2011 als arts, omdat hij een hartpatiënt had gesuggereerd dat chelatietherapie een reguliere behandeling zou zijn. De therapeut heeft een chelatiekliniek in Leende, een dorp onder Eindhoven.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

tijdschrift - 14 augustus 2021

Wat doe je als een patiënt om homeopathische behandelingen vraagt? VtdK-voorzitter Nico Terpstra reageert op bevindingen van wetenschappers.