UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: de Webredactie | Geplaatst: 02 september 2024

VPRO-podcast over geschiedenis van de kwakzalverij

In Het Spoor Terug, onderdeel van radioprogramma OVT, staat de geschiedenis van de kwakzalverij centraal.

VPRO-podcast over geschiedenis van de kwakzalverij

Foto: Logo van OVT.

De redactie van de VPRO-rubriek Het Spoor Terug heeft voor de aflevering van 1 september het begin van de strijd tegen kwakzalvers als onderwerp genomen. De wekelijkste rubriek van een half uur is een vast onderdeel in het zondagochtendprogramma Onvoltooid Verleden Tijd  over de vaderlandse geschiedenis  (tussen 10:00 en 12:00) op NPO Radio 1 en is ook te horen als podcast.

Het laatste half uur van het programma is gewijd aan de rubriek Het Spoor Terug van programmamaker Katinka Baehr.Het onderscheid tussen kwakzalvers en echte artsen is heel lang niet scherp geweest, beschrijft ze. Halverwege de 19e eeuw is dit langzaam veranderd.

Staphorster Boertje

In 1881 werd De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) opgericht door de broers Gerard en Vitus Bruinsma. Een van de mensen tegen wie de vereniging zich keerde was Theodorus Stegeman, beter bekend als ‘Het Staphorster Boertje’. Mensen uit het hele land kwamen naar hem toe om ’genezen’ te worden.

In de VPRO-documentaire zijn onder meer de achter-achterkleinzoon van het Staphorster Boertje te horen, Wim Coster; hij schreef een recent verschenen, kritiekloze biografie over zijn kruiden-kwakzalvende betovergrootvader.

De redactie van de VPRO sprak verder met historica Mieke van Baarsel die een boek schreef over de geschiedenis van het Leidse UMC. Baehr ging ook naar Haarlem voor een bezoek aan Cees Renckens, voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 19 september 2024

Op 5 oktober zal de Gebroeders Bruinsma Erepenning aan Broer Scholtens worden overhandigd.

artikelen - 13 september 2024

Drie organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs: het Ministerie voor Defensie, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het district Limburg van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)