Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 juni 2014

Vrienden van Erasmus financieren muziektherapie

Daar is hij weer, emeritus-hoogleraar chirurgie Hans Jeekel. Het is deze klassieke muziekgelovige gelukt het Erasmus MC Vriendenfonds, de vriendenclub van het Erasmus Medisch Centrum waar hij voor werkte, 37.500 euro te ontfutselen voor zijn onderzoek naar de invloed van `muziek op gezondheid´.

Op de vriendendag op 14 juni in het Erasmus MC hield hij er een lezing over, onder de ambitieuze titel `Muziek als medicijn´.

Jeekel haalde onlangs nog het nieuws als een van de opstellers van een ZonMw-rapport over alternatieve geneeskunde, een rapport dat de Rotterdamse chirurg schreef samen met onder andere quantum-therapeute Martine Busch van het Parapsychologisch Instituut in Utrecht, een gelovige in behandelingen waarvoor geen wetenschappelijke onderbouwing en werkingsmechanisme is.

In dit ZonMw-rapport, dat pleit voor meer onderzoek op het gebied van de complementaire zorg, wordt naast acupunctuur, yoga en vitaminepreparaten als toekomstige heilige gralen in de gezondheidszorg ook muziektherapie genoemd. Het rapport noemt het hersenspinsel van Jeekel `Mozart-effect´.

Jeekel was een chirurgietopper. Zijn PubMed-teller stond begin juni op 337 publicaties, die gaan over wetenschappelijk snijwerk aan onder meer hernia’s, in een wetenschappelijk verantwoorde gerandomiseerde en gecontroleerde setting. Jeekel heeft, zo laat hij in interviews weten, de afgelopen jaren ook veel onderzoek gedaan naar muziek: klassieke muziek dan, van rock houdt hij blijkbaar niet. Het gaat dan om patiënten, zo vertelt hij, die tijdens een operatie onder narcose naar klassieke muziek luisteren en die daardoor sneller herstellen en minder pijnbehandeling nodig hebben. Veel heeft dat onderzoek niet opgeleverd. De combinatie `Jeekel´ en `music´ levert in de zoekmachine van PubMed geen enkele publicatie op.

Verder te informatie, ook voor Jeekel. Twee Australische anesthesisten, Kate Leslie en Andrew Davidson, hebben vier jaar geleden de literatuur bekeken op `awareness´ onder verdoving en daaruit blijkt dat personen die diep onder zeil zijn niets van buitenaf meekrijgen, dus ook geen muziek en dus ook geen Zauberflöte van Mozart. Misschien maakt Metallica de kans daarop wat groter. 

Jeekel is een liefhebber van klassieke muziek en speelt piano. Hij zit in diverse comités van aanbeveling, onder meer van het Rotterdams Conservatorium. En nu moeten patiënten er blijkbaar ook aan geloven, aan klassieke muziek op de koptelefoon in de operatiekamer. En dat gefinancierd door de vrienden van het Erasmus MC.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 augustus 2019

De muziektherapie waarmee emeritushoogleraar Hans Jeekel alle pers haalde, blijkt voornamelijk gebaseerd op ‘biased’ studies.