UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 23 augustus 2024

Website Tandarts.nl biedt kwakzalvers ruim baan

Veel auteurs van stukken op de ‘informatieve’ website Tandarts.nl hebben een alternatieve signatuur; onder hen acupuncturisten en ayurvedisch en orthomoleculair therapeuten.

Website Tandarts.nl biedt kwakzalvers ruim baan

Foto: Het logo van Tandarts.nl

De website Tandarts.nl claimt ‘evenwichtig’ en ‘onafhankelijk’ te zijn maar neigt naar kwakzalverij, meer dan neigen zelfs. Veel stukken op de website zijn geschreven door ayurvedische therapeuten, orthomoleculaire gelovigen en yogadocenten. Kwakzalvers en orthomoleculaire kwak-influencers als Richard de Leth en Charlotte Labee bevolken de tanden-website. Tandarts.nl is een mislukte poging om het tand-alternatief te zijn voor gezondheidswebsites als Thuisarts.nl en Huisarts.nl.

Eigenaar van Tandarts.nl is Dental Promotion Europe in Amsterdam-Duivendrecht, eigendom van ondernemer Walter Lorjé. De website is meer dan twintig jaar geleden opgericht door tandartsen, schrijft de website. De tandartssite is in de loop  der jaren uitgegroeid tot het grootste dentale platform voor de consument/patiënt met dagelijks 8.000 tot 12.000 bezoekers, meldt de website. Op de site staat ‘informatie over actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen.’  

De makers van de website doen dit ‘onafhankelijk, betrouwbaar en compleet’, claimen ze. De site geeft ‘objectief’ informatie over reguliere en biologische tandheelkunde met als doel een ‘goede mondhygiëne en mondgezondheid’. De site vermeldt tandartspraktijken in Nederland met specialismen, openingstijden, locatie en waarderingen.

Er zijn twee medische websites – Thuisarts.nl en Huisarts.nl zeer verwarrend – die als voorbeeld hebben gediend voor de tandartsenwebsite. Beide websites hebben inmiddels de spreekkamers van huisarts en specialist bereikt. Die verwijzen met enige regelmaat voor meer informatie naar met name Thuisarts.nl omdat de medische kennis op deze website uit de kokers komt van de wetenschappelijke artsenvereniging NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), vijftien jaar geleden initiatiefnemer van de site.

Geen bewijs

Een simpele toets leert dat deze website wat kwakzalverij-aanpak deugt. Zo antwoordt de zoekmachine van de NHG-website op de vraag naar homeopathie en naar acupunctuur: ‘Sommige vrouwen proberen bijvoorbeeld een dieet, acupunctuur of vitaminepillen om beter om te gaan met de pijn. Voor de meeste van deze keuzes is geen bewijs dat het werkt. Het kan soms schade geven.’ En op de vraag  ‘homeopathie’ komt de zoekmachine van de site met: ’Sommige mensen proberen aanvullende/alternatieve behandelingen, bijvoorbeeld: homeopathie, natuurgeneeskunde, acupunctuur, manuele therapie. Uit onderzoek blijkt (nog) niet dat deze behandelingen helpen bij PTSS.’

Huisartsen en specialisten zullen voor verdere medische informatie minder verwijzen naar de andere website, huisarts.nl. De makers/eigenaar ervan behoren niet tot de eigen beroepsgroep en hebben geen medische maar een commerciële achtergrond wat vragen oproept over de onafhankelijkheid van de informatie. Ook kleeft er iets alternatiefs aan deze huisartsensite.

De houder van de website is Leef.nl BV. De oorspronkelijke eigenaar/oprichter daarvan is een klassiek homeopaat.  Leef.nl is de consumenten bestelsite van Holland Pharma. Dat is op zijn beurt onderdeel van de Mosadex Groep, een farmaceutische groothandel met een breed (regulier) medicijnassortiment met daarin ook homeopathische producten en voedingssupplementen.

Wanneer we de eerder gebruikte ‘kwaktoets’ los laten op de website Huisarts.nl gebeurt er iets vreemds. De zoekmachine van de site meldt geen informatie te hebben over homeopathie. Op de website staat wel één artikel over acupunctuur, in relatie  tot nagelbijten, meldt de zoekmachine. In dit stuk staat de zin: ‘Over de effectiviteit van hypnotherapie of acupunctuur bestaan onvoldoende betrouwbare gegevens om dit te kunnen aanraden.’

Evidente kwakzalverij

Waar beide huisarts-websites medische serieusheid uitstralen, is bij de tandarts website evidente kwakzalverij troef. Op deze website staat een lijst met een tachtigtal auteurs die de afgelopen jaren de informatieve stukken over tandheelkunde hebben geschreven. We lopen ze even langs.

Er zijn zo’n tweehonderd artikelen getikt door wat omschreven wordt als ‘het team platformbeheer.’  In dit team zit kinesioloog Irene Boonstoppel met een praktijk in Leiden. Ze studeerde daar af in de politieke wetenschappen maar kwam daarna in de kwakzalverij terecht. Ze is niet alleen nieuwsschrijver maar ook nieuwschecker van webstukken, wat niet veel goeds belooft. Ook kinderopvoedingscoach/orthomoleculair therapeut Tamar Harberts, eens verpleegkundige, staat op de lijst als checker van teksten en schrijver van artikelen. Ook haar tanden-kennisachtergrond is onduidelijk. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat buiten dit team op de auteurslijst ook enkele tandartsen staan van onder meer ACTA, het universitaire tandonderzoeksinstituut in Amsterdam.

De meeste auteurs in de lijst hebben echter een kwakachtergrond. De meest actieve  externe schrijfster – met acht webstukken – is Aimee van der Sterren, een TCM (traditional Chinese medicine)/Dörn-therapeute, iriscopiste en herbalist met een praktijk Neitan in Tilburg. Verder hebben de afgelopen jaren veel orthomoleculaire therapeuten/coaches stukken op de website geschreven, sommigen één stuk, anderen meerdere. Over enkele auteurs hebben we artikelen geschreven op onze kwakzalverij-website vanwege hun kwakactiviteiten. In 2015 is er een waarschuwend stuk op deze website geplaatst  over oermensgelovige Jüglen Zwaan. Zwaan houdt zich niet onbetuigd op Tandarts.nl.

Richard de Leth

Ook Richard de Leth, net geen arts en eigenaar van het merk/praktijk Oersterk, mag meerdere malen los op de tandartswebsite. Op onze kwakzalverij-website is drie jaar geleden een kritisch artikel geplaatst over deze orthomoleculaire vitamineverkopende oerdieet-gelovige De Leth. Ook Charlotte Labee, net als De Leth rijk aan het worden met de verkoop van dure, meestal onnodige vitamine- en supplementenpillen, tikte een artikel voor de tandwebsite, op verzoek van het web-team. Over de zelfbenoemd breinexpert Labee hebben we drie jaar geleden op onze website een stuk geschreven.

Op het lijstje auteurs van de tandartswebsite staan meer orthomoleculaire therapeuten. Erik Schut, bijvoorbeeld. Deze fysiotherapeut doet in acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde en is opgeleid als orthomoleculair kPNI-therapeut (kPNI staat voor klinische Psycho-Neuro-Immunologie), een onzinwetenschap. En ook Janneke de Boer, goed voor tien artikelen op de tandarts-website, moet ingedeeld worden in de categorie kwak. Ze begon een opleiding tot docente maar verdween geleidelijk in het orthomoleculaire circuit wat resulteerde in haar eigen kwalificatie ‘darmdeskundige’. Tandheelkunde is niet in beeld. Ze schrijft op de tandartswebsite over darmen/bacteriegedoe om in haar stukken en passant wat reclame te maken voor haar eigen ‘winkel’.

Holistische tandheelkunde

Rebecca Brucker, afgestudeerd in iets marketing-achtigs, mag niet onvermeld blijven. Ze is auteur/nieuwsschrijver van de website tandarts.nl. Brucker is medeoprichter van de Biologische Tandarts Friesland en heeft een passie voor holistische tandheelkunde en vreemde bio-energetische testen. Op haar LinkedIn-pagina heeft ze het over meridiaanpunten. We citeren enkele zinnen met kwak-onzin: ‘Heeft u ooit gedacht dat een ontstoken kies invloed kan hebben op uw darmen? Een vrouwelijke patiënt bij ons had ernstige obstipatie, en de oorzaak bleek verrassend: een chronische ontsteking in haar linksonder kies. Ondanks dat ze geen klachten had van die kies, beïnvloedde de ontsteking haar dikke darm. Na het verwijderen en behandelen van de kies verdwenen haar obstipatieproblemen volledig. Elk deel van uw lichaam is verbonden via een netwerk van meridianen, die via specifieke punten (acupunctuurpunten) op uw lichaam als zenuw- en bloedvaten zichtbaar zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat deze meridianen informatie doorgeven. Elke meridiaan loopt langs bepaalde tanden en is gekoppeld aan specifieke organen en lichaamszones. Een probleem in een tandzone kan daarom vaak leiden tot problemen in de bijbehorende orgaanzone, en omgekeerd.’

We kunnen zo nog wel even door gaan. Er kleeft kwakzalverij aan de website Tandarts.nl, veel kwakzalverij.

Walter Lorjé, eigenaar van de website heeft een andere kijk op zijn wereld. ‘De auteurs zijn in overgrote meerderheid beroepsbeoefenaars, deskundigen, wetenschappers of mensen die zich baseren op wetenschappelijk kennis of inhoud’, e-mailt hij aan de webredactie. ‘Onze bronnen (die er altijd bijstaan) zijn soms gebaseerd op onderzoeken uit Amerika, UK die op een aantal gebieden voorlopen op de Nederlandse universitaire wereld en enkele van buiten onze westerse wereld. Wat we schrijven staat ver weg van kwakzalverij.’

Blijft over de vraag waarom anti-rookactivist, longarts Wanda de Kanter en NWO -bestuursvoorzitter/gezondheidshoogleraar Marcel Levi ook als auteurs van de website staan vermeld en columns leveren aan de website. Op de website staat een recente column van Levi in Het Parool en van De Kanter  staan er meerdere columns op de tandarts-website.

‘Ook kwakzalvers en hun gelovigen roken’

Wanda de Kanter, hier naar gevraagd, antwoordt: ‘Ik deel vele columns/ artikelen op allerlei websites/ sociale media/TikTok. Waar ik mijn boodschap maar kwijt kan. De mond en roken hebben een grote interactie. Dat is het enige waar ik iets over deel. Ik heb geen zicht op de inhoud van de hele site, ik ben er ook niet verantwoordelijk voor. Ik word ook vaak geïnterviewd voor allerlei podcasts. Soms ook van kwakzalvers. Maar ik houd me bij mijn content. Ook kwakzalvers en hun gelovigen roken …’

NWO-bestuursvoorzitter Marcel Levi antwoordt per e-mail: ‘Ik heb een tijdje terug in mijn wekelijkse column voor Het Parool geschreven over tandheelkunde (wel/niet-vergoeding mondzorg vanuit de bassiverzekering en over het aantal tandartsen). De website heeft mij toen gevraagd of ze de column mochten plaatsen, en ik zag geen reden waarom niet. Ik weet verder niets van de inhoud van die website en heb daar (gelukkig) ook niks mee  te maken. Ik denk niet dat als ze een stukje van mij kopiëren voor hun lezers  ik mij committeer aan de verdere inhoud – hoe onzinnig ook – van hun website. Maar misschien vergis ik me. Ze hebben mij zonder toestemming tussen de auteurs geplaatst. Dit lijkt me een misverstand en ik zal ze verzoeken me daar vanaf te halen.’

Blijft de vraag nog waarom Casper Bots, voormalig hoofdredacteur van het tandartsenblad NTvT de afgelopen jaren stukken voor de tandartsenwebsite heeft geschreven. De vraag is per e-mail bij hem neergelegd, hij heeft echter (nog) niet geantwoord.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 30 augustus 2024

Zelfbenoemd brein-‘expert’ Charlotte Labee en oerdieet-gelovige Richard de Leth trekken de komende maanden langs tientallen theaters in Nederland met hun kwakpraatjes en potten en zakjes voedingssupplementen.

artikelen - 26 augustus 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.

artikelen - 14 augustus 2024

Tientallen therapeuten claimen met BMR (Body Mind Release of Body Mind Reset) psychische klachten als burn-out en angststoornissen te kunnen aanpakken.