Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 25 mei 2005

Wie is Robert Gorter?

In Keulen (Dtsl) bevindt zich het zgn. Köllner Modell, een alternatief medisch centrum dat onder leiding staat van ‘professor’ dr. R.Gorter. Deze is afkomstig uit Nederland, waar hij in 1971 te Amsterdam als arts afstudeerde. Volgens zijn eigen website specialiseerde hij zich direct aansluitend in huisartsgeneeskunde, kankergeneeskunde, tropische geneeskunde en antroposofische geneeskunde. Zijn onduidelijke hoogleraarschap […]

In Keulen (Dtsl) bevindt zich het zgn. Köllner Modell, een alternatief medisch centrum dat onder leiding staat van ‘professor’ dr. R.Gorter. Deze is afkomstig uit Nederland, waar hij in 1971 te Amsterdam als arts afstudeerde. Volgens zijn eigen website specialiseerde hij zich direct aansluitend in huisartsgeneeskunde, kankergeneeskunde, tropische geneeskunde en antroposofische geneeskunde. Zijn onduidelijke hoogleraarschap zou ook aan een antroposofische universiteit zijn gevestigd. Zijn kliniek richt zich op de behandeling van kanker, AIDS, ME, veroudering en vele andere aandoeningen. Als therapie biedt men een mix van puur alternatieve therapieën en een aantal pseudo-vormen van nieuwe ontwikkelingen in de gewone oncologie. Dat betreffen respectievelijk: traditionele Chinese geneeskunde, acupunctuur, homeopathie, Ayurvedische geneeskunde, natuurgeneeskunde en fytotherapie. Daarnaast ook hyperthermie, dendritische cellen, maretakpreparaten, procaïne-injecties etc. De tarieven zijn exorbitant hoog.

Op zijn kritici reageert Gorter ongewoon heftig: hij bedreigt hen onmiddellijk met advocaten en rechtszaken. Momenteel doet hij dat met de Belgische artsen prof. Betz en Luc Bonneux, die op de website van Skepp scherpe kritiek op Gorter’s claims uiten. Ook in ons land tracht hij op deze wijze kritici het zwijgen op te leggen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft recent de Nederlandse kankerbestrijding KWF verzocht om tegen deze charlatanerie krachtig stelling te nemen.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 juni 2019

Kwakzalver Sports Cosmetics brengt allerlei op kruiden gebaseerde cremes aan de man en noemt zichzelf ‘bedrieglijk goed’.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.

artikelen - 17 oktober 2014

In België mogen kwakzalvers weer kwakzalvers worden genoemd, als daar voldoende onderbouwing voor is, zo oordeelde begin oktober het Hof van Beroep in Brussel, in een beroepszaak die was aangespannen door de Nederlandse basisarts Robert Gorter tegen de Belgische zusterorganisatie Skepp en twee van haar (bestuurs)leden, Willem Betz en redactielid Luc Bonneux.