Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 december 2014

Zilveren Kruis beetje om: schrapt deels alternatieve zorg

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea heeft de post alternatieve geneeswijzen geschrapt uit zijn goedkoopste aanvullende pakket. Consumenten van dit aanvullende 1-sterpakket, met een maandpremie van 6,55 euro voor met name anticonceptie en een handvol extra fysiotherapiebehandelingen, krijgen hun behandelingen voor alternatieve geneeswijzen niet meer vergoed.

Zilveren Kruis beetje om: schrapt deels alternatieve zorg

Alternatieve geneeswijzen, de term die deze verzekeraar gebruikt, zaten vorig jaar nog wel in dit aanvullende pakket, tot een maximum van 240 euro per jaar. Klanten van Zilveren Kruis die alternatieve geneeswijzen willen verzekeren, moeten nu een (veel) duurdere aanvullende verzekering nemen. De zogeheten koppelverkoop van aanvullende verzekering en kwakzalverij is hiermee gedeeltelijk opgegeven: consumenten kunnen nu bij enkele verzekeraars kiezen voor een pakket zonder alternatieve behandelingen.

Kleine zorgverzekeraars als Azivo, De Friesland, Ditzo en Salland gingen Interpolis vorig jaar al voor. En ook grote als OHRA, in haar Ohra Sterk, Menzis in zijn ExtraVerzorgd 1 en ONVZ in zijn Startfit-pakket, hebben geen alternatieve “behandelingen”, de aanduiding die onder andere OHRA gebruikt, in hun goedkoopste pakket opgenomen. Menzis heeft het over alternatieve zorg. Interpolis/Rabo heeft in zijn goedkoopste aanvullende pakket Zonder Meer alternatieve zorg geschrapt. In de duurdere pakketten van Interpolis zit deze zorg nog wel maar die is beperkt tot fysiotherapie met een kwakzalversaus zoals chiropractie, orthomoleculaire therapie en osteopathie. Acupunctuur, antroposofie en homeopathie worden sinds vorig jaar al niet meer door Interpolis vergoed.

Andere grote verzekeraars zoals CZ, VGZ en Univé zijn nog niet zover. Zij vergoeden in hun goedkoopste aanvullende pakket nog steeds alternatieve zorg. VGZ tot een maximum van 300 euro. Alternatieve Zorg is de term die VGZ gebruikt.

De reden waarom grote verzekeraars alternatieve behandelingen uit hun goedkoopste pakket hebben geschrapt, is een puur economische; het is geen principiële keuze. De woordvoerder van Zilveren Kruis/Achmea laat weten: “Vergoedingen in de aanvullende verzekeringen zijn gebaseerd op klantwensen en vragen. Op basis daarvan kijken we jaarlijks naar de inhoud van onze aanvullende verzekeringen. Verder willen we de premie betaalbaar houden. In onze aanvullende verzekering met 1 ster is het aantal fysiotherapiebehandelingen verhoogd. Om dat te ‘financieren’ is in dit pakket de gedeeltelijke vergoeding voor alternatieve geneeswijzen geschrapt.”

Grote verzekeraars zweren alternatieve behandelingen niet af; in hun duurdere aanvullende pakketten vergoeden ze die nog steeds. Vijf grote verzekeraars – VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ met meer dan 90 procent van de zorgverzekeringsmarkt – willen een opleidingssysteem bouwen waaraan genezers moeten voldoen om van een verzekeraar vergoeding te kunnen ontvangen. De overheid erkent deze vorm van zelfbedachte accreditatie niet. Er is sinds vorig jaar overigens niets meer vernomen van dit initiatief waarvoor de vijf verzekeraars in 2013 de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij hebben gekregen omdat ze kwakzalverij faciliteren.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 juni 2023

Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.

artikelen - 26 februari 2021

Adem-advertentie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis staat vol medische onzinteksten uit vage bronnen.

artikelen - 11 maart 2019

Ieder jaar verdwijnen miljoenen euro’s premiegeld in de zakken van alternatieve behandelaars. Voorlopig komt daar geen einde aan.