Van Gemert therapie
Optrekkend voor een zojuist op groen gesprongen verkeerslicht en tegelijk rechtsafslaand kwam zij plotseling tegen de achterkant van het voor haar rijdende busje tot stilstand. Al met al geen erg harde klap, maar toch hard genoeg, om whiplash-achtige klachten te veroorzaken. Ik zal u het verhaal van haar moeizame tocht door de gezondheidszorg besparen, daar zijn tenslotte andere plekken voor. Echter het gevolg van het niet meteen serieus nemen van klachten door artsen is, dat patiënten op een gegeven moment geneigd raken hun heil elders te gaan zoeken. Zo werd mijn vriendin door iemand geattendeerd op de “van Gemert therapie” en raakte zij na het lezen van de informatie op de “van Gemert therapie”-website (www.vangemerttherapie.nl) zeer enthousiast en hoopvol gestemd over de beloofde, genezende mogelijkheden, die deze therapie wellicht voor haar zou kunnen hebben. Aangezien ze veel waarde hecht aan mijn mening, heb ik op haar verzoek de informatie over deze therapie ook eens bestudeerd.
Wat ik op voornoemde website heb gelezen, stemt mij niet echt vrolijk. De therapie heeft naar mijn mening een hoog ‘zweefgehalte’, in tegenstelling tot de prijzen. Er worden behoorlijk wat keiharde euro’s in rekening gebracht. Toegegeven, voor de gemiddelde leek lijkt de informatie op de website een wetenschappelijke onderbouwing aan de therapie te geven. Mij lijkt het echter niets meer dan pseudo-wetenschap. Nergens vind ik vermeldingen van wetenschappelijke studies, waarop de therapie gebaseerd zou kunnen zijn. Er worden allerlei relaties gelegd tussen zogenaamde “dysfunctionerende”, zintuiglijke en neurologische systemen, die een breed scala aan klachten moeten verklaren. Hoe en wat wordt er eigenlijk gemeten? Foutieve beeldverwerking als oorzaak van pijnklachten, die duidelijk het gevolg zijn van een uitwendig trauma? Ja ja, natuurlijk! Klinkt niet erg logisch en empirisch. Om een lang verhaal niet nog langer te maken. Kunt u zich vinden in mijn conclusie, dat de “van Gemert therapie” een vorm van kwakzalverij is?
E.S.
Antwoord webredactie
De Heer van Gemert biedt voor het typische winkeliersbedrag van 799 euro een behandeling aan op basis van zijn neurologische en oogheelkundige inzichten.
Zijn werk als opticien zal waarschijnlijk wel volgens de regelen der kunst zijn, maar zijn inzichten in de neurologie komen uit duisterder bron. Mesker wordt genoemd, waarschijnlijk de neuroloog, die in de 60- en 70-er jaren in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen onderzoek deed naar oog-hand coördinatie. Voor wat het hersenonderzoek betreft: Mesker’s theorieën worden nu als obsoleet beschouwd, maar werden toen ook al door weinigen serieus genomen. De rammelende onzin over de hersenen, zoals door van Gemert beschreven, zal geen neuroloog anno 2005 serieus nemen.
Dat hij manueel therapeuten in zijn samenwerking betrekt is niet toevallig en evenmin dat hij zich vooral richt op whiplash en ME patienten, patiënten met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en hoofdpijnpatiënten.
Advies: ga naar een normale opticien voor uw ogen als u slechter gaat zien en verwacht geen genezende werking van de glazen en de therapie van Van Gemert voor welke kwaal dan ook.
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij
Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).
Word lid