Vitamine C in hoge doseringen

Zijn hoge doses vitamine C werkzaam?
De normale dagelijkse behoefte aan vitamine C is ongeveer 100 mg. Een dagelijkse dosis van 6000 mg is dan ook een megadosis.
Bij een normale voeding komt een tekort aan vitamine C niet voor. In het verleden is er nogal veel te doen geweest over enkele studies waarin zou zijn aangetoond dat hoge doses vitamine C effectief zouden zijn bij de behandeling verkoudheid, hartziekten en kanker. Geen van deze beweringen kon in vervolgstudies bevestigd worden. Vooral de veronderstelde werking bij patiënten met kanker heeft veel stof doen opwaaien. Dat kwam omdat de Nobelprijswinnaar Linus Pauling aan enkele van deze studies had meegedaan. Het onderzoek van Pauling bleek achteraf niet goed uitgevoerd en in verschillende, wel betrouwbare studies die hierop volgden bleek zonneklaar dat hoge doses vitamine C niet beter werken dan een placebo (fopmiddel). Desondanks wilde Pauling niet toegeven dat hij fout zat met zijn conclusies en daarmee kwalificeerde hij zich als een kwakzalver. Dat laat zien dat ook een Nobelprijswinnaar behoorlijk in de war kan raken. Zijn invloed is nog steeds groot, want megadoses vitamine C worden in de kwakzalverij nog op uitgebreide schaal voorgeschreven.

Zijn hoge doses vitamine C gevaarlijk?
Hoge doses zijn niet helemaal ongevaarlijk.
Zeldzame bijwerkingen zijn opvliegingen, duizeligheid, hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, braken, zuurbranden en diarree. Hoge doses vergroten mogelijk de kans op het krijgen van nierstenen bij daarvoor gevoelige personen.
Sommige bloedziekten gaan gepaard met ijzerstapeling in het lichaam. Bij die patiënten kan toediening van hoge doses vitamine C leiden tot vrijkomen van het gestapelde ijzer in het bloed. Dit kan ernstige hartklachten, bloeddrukdaling en zelfs coma en hartstilstand ten gevolge hebben.
Hoge doses moeten zeker in de zwangerschap vermeden worden, omdat onderzoek over mogelijke risico’s voor de vrucht ontbreekt.

Kan een natuurgenezer die 6000 mg vitamine C per dag voorschrijft aangepakt worden?
Helaas biedt de huidige wetgeving weinig mogelijkheden om zo iemand aan te pakken.
Alleen als er bijwerkingen door ontstaan is het zinvol om het voorval te melden aan de regionale Inspecteur voor de Gezondheidszorg. De adressen zijn te vinden op de website van de inspectie www.igz.nl onder de rubriek WIE,WAT EN WAAR >LOCATIES.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij