Werkstuk over Japanse en Chinese alternatieve geneeswijzen

Nu kunt u mij misschien helpen met het beantwoorden van die vraag. Ik kan zelf wel bedenken dat mensen ertegen zijn, omdat anders de farmaceutische industrie niets meer verdient en dat alle doktoren enz. dan niet zo veel werk meer hebben. U weet vast nog wat andere redenen. Zou u mij terug kunnen mailen waarom de westerse geneeskunst er moeite mee heeft?
S.D.

Antwoord webredactie
Het antwoord is eenvoudig. Er is maar één soort geneeskunde en dat is de geneeskunde waarvan de werkzaamheid in goed wetenschappelijk onderzoek is bewezen. Voor alle behandelwijzen waarvoor dit bewijs niet geleverd is, geldt dat dit eerst moet gebeuren voordat zo’n behandelwijze toegepast kan worden. Bij alternatieve geneeskunde is dat bewijs niet geleverd (ook al roepen alternatieve behandelaars nog zo hard dat hun aanpak wel werkt). Daarom heten deze behandelwijzen juist alternatief. Daarbij maakt het geen verschil of die behandelwijzen uit China of Japan of uit andere delen van de wereld afkomstig zijn, of gewoon van alternatieve behandelaars die zich zeker ook bij jou in de buurt gevestigd hebben.

Dat de farmaceutische industrie en artsen zich om financiële redenen ongerust zouden maken over alternatieve behandelwijzen berust op een misverstand. Mensen die echt ziek zijn en daarvoor hun toevlucht nemen tot alternatieve behandelaars, blijven vrijwel altijd ook in behandeling bij hun eigen artsen en blijven ook de hun voorgeschreven medicijnen gebruiken. Dat is in onderzoek herhaaldelijk aangetoond.

Als je alle redenen wilt weten waarom wij alternatieve behandelwijzen bestrijden, moet je maar eens goed op onze website rondneuzen. Daar vind je zeker voldoende informatie voor je werkstuk.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij