Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 26 juli 2022

Jomanda leeft nog

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.

Jomanda leeft nog

Foto: Jomanda, te gast bij Tineke de Nooy. Te vinden op YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=q1Hm2qVRzNc

Afgelopen najaar was het twintig jaar gelden dat actrice Sylvia Millecam op gruwelijke wijze om het leven kwam als gevolg van een onbehandelde vorm van borstkanker. Het was die gebeurtenis die een einde maakte aan het succesverhaal van ene Joke Daman, een aalgladde aandachtverslaafde hysterica, die gedurende een tiental jaren als genezend medium Jomanda honderdduizenden mensen in de ban kreeg, althans zeer intrigeerde.

Inmiddels is zij bijna vergeten, maar de aankondiging medio september dat maar liefst twee commerciële videokanalen met een documentaire zouden komen leidde eind 2021 tot een heuse Jomanda Welle. V

rijwel alle kranten, weekbladen, tv- en radiozenders kwamen met de oude verhalen en interviews met Tineke de Nooij, die een goede vriendin van Jomanda was geweest en die aan de basis van haar carrière had gestaan. Kritiekloos gunde zij Daman een podium, waarin het geloof in paranormale krachten werd verspreid.

Documentaires

Betaalzender Discovery+ besteedde maar liefst vier uitzendingen aan Jomanda, getiteld Jomanda, lady of the light en Videoland kwam met Jomanda, het echte verhaal. De trailers zijn gratis te bekijken, voor mensen die de gehele uitzendingen willen zien is een abonnement noodzakelijk. Kosten plusminus vijf tot tien euro per maand. Beide programma’s zijn zeer professioneel in elkaar gezet en bestaan globaal uit twee elementen: veel oude beelden uit de Evenementenhal in Tiel en interviews met BN’ers, aanhangers, collega’s, buren in Tiel, die klaagden over de verkeersoverlast, critici waaronder VtdK-bestuursleden Renckens en Westerouen van Meeteren (tevens voornaamste auteur van het IGZ-rapport over de ‘zorgverlening’ aan Millecam, opgesteld in opdracht van toenmalig inspecteur-generaal Kingma) en cabaretiers als Jack Spijkerman (‘Jomanda is een oplichtster’) en Dolf Jansen.

Ook haar ex-partner en een ex-schoonzus kwamen aan het woord. De verhaallijn in de Discovery-documentaire was een zogenaamde speurtocht naar de verblijfplaats van Jomanda, die begin 2001 ons land verliet, na verguisd te zijn door vrijwel iedereen. Ternauwernood ontsnapte ze ook aan een rechterlijke veroordeling. Tineke de Nooij werkte graag mee en privé-detective Johan Vlemminx werd ingehuurd. Zij ontdekten dat het ooit zo publieksgeile medium nu volledig mensenschuw is geworden en woonachtig is op Vancouver Island in Canada.

Verder dan enkele telefoongesprekjes met Jomanda komt De Nooij niet, want Jomanda wees elk fysiek contact af. Hoe zeer De Nooij ook aandringt en smeekt: Jomanda doet niet mee. Wel is zij bereid haar oude stiel nog een keer te hernemen, want toen De Nooij zich liet ontvallen wel eens wat pijn in de bilstreek te hebben, moest zij de mobiele telefoon een tijdje tegen de bil aan houden, waarna waarachtig de pijn een stuk minder was. Daarbij bleef het. Van ernstige gezondheidsproblemen bij Jomanda, waarvan eerder in de Nederlandse roddelpers gewag werd gemaakt, lijkt geen sprake te zijn.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.